Zadar s turističkim porastima

Zadar je u travnju, te u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio poraste turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na iste mjesece prošle godine, dok je tijekom ovogodišnjih prvosvibanjskih praznika u tom gradu bilo turista slično kao prošle godine.

Prema podacima Turističke zajednice grada Zadra u travnju ove godine u tom je gradu boravilo gotovo 17 tisuća turista (od čega 67 posto stranih), što je porast od 16 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Još veći porast od 31 posto ostvaren je s 39,5 tisuća 'travanjskih' noćenja (od kojih je 70 posto stranih).

Među stranim turistima u travnju je u Zadru najviše bilo Nijemaca, Slovenaca, Francuza, Talijana i turista iz Ujedinjene Kraljevine, kojih je svih osim Talijana bilo više nego u lanjskom travnju.

Prometovanje niskotarifne avio kompanije Ryanair u zadarsku Zračnu luku je, kako ističu iz Turističke zajednice, doveo i do znatnog porasta broja turista iz svih skandinavskih zemalja te Irske.

U prva četiri mjeseca pak Zadar je s 33 tisuće turističkih dolazaka zabilježio porast od 4 posto u odnosu na lani, dok je 83,4 tisuće noćenja 14 posto više.

Temeljem ankete hotelskih kuća i prijava u turističkim uredima Turističke zajednice tijekom ovogodišnjih prvosvibanjskih praznika (od 30. travnja do 3. svibnja) u Zadru je registrirano ukupno 3.399 turista i 7.650 noćenja, što je na prošlogodišnjoj razini.

Kao i za ranije uskrsne blagdane, koji su pridonijeli boljim travanjskim rezultatima nego lani, najveći broj dolazaka turista i noćenja i za prvosvibanjske praznike ostvaren je u hotelima Falkensteiner Club Funimation Borik, Pinija u Petrčanima, te u Hostelu na Puntamici. (Hina)


Pisane vijesti