Više posjetitelja samo u nacionalnim parkovima Kornati i Sjeverni Velebit

Slika 10.12.2009

Osam hrvatskih nacionalnih parkova od početka ove godine do kraja rujna posjetilo je 1,92 milijuna posjetitelja, pri čemu su samo dva, Kornati i Sjeverni Velebit, zabilježili više posjetitelja nego u istom razdoblju lani.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku za devet mjeseci ove godine i njihova usporedba s podacima za isto razdoblje prošle godine, a prema kojima je nacionalne parkove u razdoblju siječanj-rujan ove godine posjetilo 4,3 posto manje posjetitelja.

Većina posjetitelja bili su stranci i u devet mjeseci ove godine hrvatske je nacionalne parkove posjetilo 1,62 milijuna stranih turista, a 303,3 tisuće domaćih.

Usporede li se ti podaci s devet mjeseci lani proizlazi da je stranih posjetitelja ove godine bilo 3,4 posto manje, a domaćih 8,3 posto manje.

Uobičajeno, i ove je godine najviše posjetitelja do kraja rujna zabilježio Nacionalni park Plitvička jezera, 882,4 tisuće. U odnosu na lanjske podatke to je oko jedan posto manja posjećenost.

Znatno veći pad posjećenosti, najveći među svim parkovima, za 9,3 posto, ove je godine zabilježio Nacionalni park Krka koji je s 601,5 tisuća posjetitelja na drugom mjestu.

Brijune je posjetilo 149,2 tisuće osoba što je u odnosu na podatke do kraja rujna prošle godine pad od gotovo osam posto, dok je Nacionalni park Paklenica sa 101,1 tisućom posjetitelja u minusu od četiri posto.

Nacionalni park Mljet posjetilo je 86,2 tisuće posjetitelja, a Risnjak 19,7 tisuća, što je u usporedbi sa statističkim podacima za devet mjeseci prošle godine pad za 2,2 posto, odnosno 1,4 posto.
Jedina dva nacionalna parka koja je u devet mjeseci ove godine posjetilo više turista nego u isto vrijeme lani su Kornati i Sjeverni Velebit.

Kornate je posjetilo gotovo 72 tisuće posjetitelja, što je oko dvije tisuće ili 2,8 posto više nego lani, dok Sjeverni Velebit sa 14,7 tisuća posjetitelja, ili 2,2 tisuće više nego lani, bilježi visok postotni rast, za 17,5 posto. (Hina)


Pisane vijesti