Valamar Riviera za 2015. očekuje 18 posto veće prihode

Slika /arhiva/valamar_P-H20150607000018.jpg

Turistička kompanija Valamar Riviera objavila je u utorak da od poslovne 2015. očekuje veći rast nego su prije najavljivali i sada očekuju rast konsolidiranih poslovnih prihoda za oko 18 posto u odnosu na 2014. ili u rasponu od 1,29 do 1,3 milijardi kuna, te EBITDA-e od 420 do 425 milijuna kuna, što je za 136 do 141 milijun kuna više nego 2014.

"Porast očekivanih konsolidiranih poslovnih prihoda i operativne dobiti izravan je rezultat poboljšanog poslovanja turističkih objekata za vrijeme novogodišnjih praznika i ostvarenih ušteda u operativnim troškovima u četvrtom kvartalu 2015.", objašnjavaju iz Valamara. 

Revidirana očekivanja Valamara od poslovne 2015. su u gotovo svim segmentima viša u odnosu na ono što su ranije najavljivali u sklopu rezultata za treći kvartal 2015.

U ranijim su najavama očekivali ostvariti konsolidirane poslovne prihode za cijelu 2015. u rasponu od 1,27 milijardi kuna do 1,29 milijardi kuna, što bi bio rast od 17,6 posto do 18,5 posto u odnosu na 2014. godinu, dok su EBITDA-u očekivali u rasponu od 405 do 415 milijuna kuna, što bi bio rast od 47,9 posto do 49,7 posto.

Valamar je objavu o reviziji očekivanja objavio danas i putem Zagrebačke burze pri čemu navode ode da se njihova očekivanja temelje na privremenim prognozama za 2015. te izostanku "nastupa značajnijih negativnih posljedica rizika kojima su izloženi društvo i grupa".

"Ovakvi iznimni rezultati u dijelu očekivanja moraju se promatrati u kontekstu povećanja operativne efikasnosti uslijed reorganizacije i restrukturiranja poslovanja, značajnih ulaganja u portfelj i usluge koja su potaknula snažan rast, akvizicije društava u destinaciji Baška i općenito vrlo dobre turističke sezone", poručuju iz Valamara.

Dodaju i da takva očekivanja za 2015. nisu jamstvo budućih rezultata i podložna su budućim događajima, rizicima i neizvjesnostima, od kojih su mnogi izvan kontrole ili su trenutno nepoznati Valamaru, kao i potencijalno netočnim pretpostavkama temeljem kojih bi se stvarni rezultati mogli razlikovati od ranije iznesenih očekivanja i prognoza.

Uz to, iz Valamara su izvijestili i da su okončali arbitražni postupak sukladno čijem je pravorijeku tvrtka Glavice d.o.o. u stečaju dužna Valamar Rivijeri isplatiti iznos od gotovo 21 milijun kuna, kao i dosuđene parnične troškove.

"To je potraživanje Valamaru priznato i u stečajnom postupku Glavica d.o.o., a istim pravorijekom tvrtka Glavice u cijelosti je odbijena sa svojim tužbenim zahtjevom kojim je od Valamar Rivijere tražila isplatu nešto više od 64 milijuna kuna", objašnjavaju iz Valamara.

Podsjećaju da je taj arbitražni spor proizašao iz međusobnih odnosa kod investicije u rekonstrukciju hotela Valamar Lacroma u Dubrovniku koja je okončana 2009. godine.

Pravorijek su primili 22. siječnja ove godine od Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje se i vodio taj spor u predmetu tužitelja/protutuženika Glavice d.o.o. u stečaju iz Opuzena i tuženika/protutužitelja društva (kao pravnog sljednika prvobitnog tuženika društva Dubrovnik-Babin Kuk iz Dubrovnika.

(Hina/FaH)Pisane vijesti