Zlatna penkala inozemnim novinarima za najbolje reportaže o Hrvatskoj

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije, za tiskane i elektronske medije, a za sve dobitnike organizirano je četverodnevno studijsko putovanje po Hrvatskoj. Svakom pokloniku novinarske profesije ovo priznanje ima dodatnu simboličnu vrijednost zbog činjenice da  je Hrvatska, uz kravatu, domovina nalivpera i kemijske olovke. Naime, izumitelj ing. Slavoljub Penkala koji je radio i živio u Zagrebu,  izumio je 1906. godine prvu mehaničku olovku na svijetu, a 1907. godine izumio je prvo nalivpero na svijetu. Penkaline olovke i nalivpera iz zagrebačke tvornice izvoze se već početkom 20. stoljeća u više od 70 zemalja  svijeta. 

Inače, Hrvatska turistička zajednica je od svog osnivanja 1992. godine domaćin velikom broju predstavnika medija iz cijelog svijeta. Samo tijekom 2004. godine Hrvatsku je u organizaciji Hrvatske turističke zajednice posjetilo 800 stranih novinara iz 24 zemlje. Procijenjena vrijednost objavljenog pisanog materijala koji je nastao kao rezultat ovih studijskih putovanja iznosi oko 55 milijuna eura, a objavljenih TV i radio reportaža oko 45 milijuna eura što je ukupno impresivnih 100 milijuna eura.

Temeljem odluke Hrvatske turističke zajednice  dvoje dobitnika (po jedan iz svake kategorije) primit će nagradu Zlatna penkala grand prix za najbolji pisani i TV turistički materijal o Hrvatskoj objavljen u inozemstvu, dok će ostali novinari dobiti Zlatnu penkalu za najbolji objavljeni turistički tekst o Hrvatskoj na pojedinom tržištu.  

 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini u inozemstvu nagradu će dobiti novinar Uwe Rasche iz Njemačke – koji je u renomiranom turističkom magazinu «Geo saison» pod nazivom «Die schöne Adria» (Lijepi Jadran) – objavio specijalni dodatak o Hrvatskoj na 20 stranica u koloru s prelijepim fotografijama, s naglaskom na Jadransku obalu, bogato kulturno–povijesno nasljeđe, eno i gastro ponudu te niz servisnih informacija.
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini u inozemstvu nagradu će dobiti novinar Patrick de Carolis iz Francuske – TV zvijezda u Francuskoj koji je na francuskoj televiziji objavio specijalno izdanje emisije «Des Racines et des Ailes» iz Dubrovnika. Ova visokobudžetna emisija francuske televizije posebice se fokusirala na hrvatsku povijest i kulturu tako da je u emisiji Hrvatska predstavljena kao destinacija kulturnog karaktera s bogatom i raznovrsnom turističkom ponudom. Ukupna vrijednost projekta je preko 10 milijuna eura.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na talijanskom tržištu nagradu dobit će novinar Sergio Paini iz časopisa «In viaggio» za reportažu pod nazivom «Perle nel mare» - specijalno izdanje o Hrvatskoj u koloru na 183 str. u kojem su obuhvaćene priče o hrvatskim gradovima i otocima s pregršt predivnih fotografija i interesantnih priča.
  Također, u istoj kategoriji nagradu će dobiti novinar Franco Teruzzi i fotograf Fausto Giaccone iz časopisa «Weekend viaggi» za reportažu pod nazivom «Ritiratto croato» - reportaža o Dalmaciji u koloru na 27 str. (informacije, gastronomija, kulturno – povijesna i prirodna baština)
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na talijanskom tržištu nagradu će dobiti režiser Danio Spaccapeli za reportažu u okviru emisije «Sereno variabile» - specijalne emisije o Hrvatskoj - na TV postaji RAI s naglaskom na  Šibensko – kninsku županiju, otoke Rab, Goli otok, Sveti Grgur i Pag.
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na mađarskom tržištu nagradu će dobiti novinarka Kata Losonci za reportažu na komercijalnoj HIR TV na temu “Hrvatska prije sezone”, za emisiju “Hirado” (dnevnik) prilog “Ljeto na Jadranu” te za emisiju “Keresztmetszet” prilog “Hrvatska pred EU”.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na francuskom tržištu nagradu će dobiti novinarka Sophie Masalovitch za reportažu pod nazivom «Croatie' l' e'blouissement» na 14 stranica u koloru s naglaskom na tradiciju i gastronomiju u časopisu «ATMOSPHE'RES», mjesečniku tiskanom u nakladi od 586.095 primjeraka.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na britanskom tržištu nagradu će dobiti novinar David Wickers za reportažu u Sunday Timesu pod nazivom «Croatian come back» u kojoj je na tri stranice prezentiran kompletan vodič hrvatske turističke ponude po segmentima: Hrvatska za plaže, za kulturno nasljeđe, za otoke, za jedrenje, za obitelj, za aktivni odmor. Naklada broja bila je 1,219.626 primjeraka.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na njemačkom tržištu nagradu će dobiti  novinar dr. Eckart Diezemann za reportažu u magazinu «Ärztliches Journal» čije su teme putovanja i medicina - 70 stranica u koloru o Dalmaciji s naglaskom na Dubrovnik.
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na njemačkom tržištu nagradu će dobiti novinarka Cornelia Volk za reportažu o NP Kornati – krajolici, voda, jedrenje, MBR TV-a.
  Također, u istoj kategoriji nagradu dobiva novinar Ingo Dubinski za reportažu  « Mit Dubinski reisen – zwischen Adria und Mittelmeer» - o Dubrovniku i Pelješcu.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na slovačkom tržištu nagradu će dobiti novinar L’ubomir Motyčka, urednik časopisa Cestovatel koji slovačkim čitateljima redovito približava prirodne i kulturne ljepote Hrvatske.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na belgijskom tržištu nagradu će dobiti novinar Daniel Steevens iz časopisa «Travel magazine»   za reportažu o Makarskoj rivijeri, Zagrebu i Hrvatskom zagorju. Daniel Steevens potpisuje i prvi turistički vodič o Hrvatskoj objavljen u Belgiji.
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na belgijskom tržištu nagradu će dobiti novinar Paul Jambers za 13 emisija  o hrvatskoj obali pod nazivom «Jambers» emitiranih na belgijskom MTV-u.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na američkom tržištu nagradu će dobiti novinar Jason Cochran za reportažu «The comeback of low-cost Croatia» objavljenu na 7 kolor stranica u časopisu «Budget Travel», koji izlazi u nakladi od 557.275 primjeraka.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na poljskom tržištu nagradu će dobiti  novinari Elzbieta i Andzrej Lisowscy  iz časopisa «Podróze» za reportažu «Foldery nie klamia» koja daje informacije o povijesnim, kulturnim i prirodnim znamenitostima Istre uz mnoštvo korisnih informacija kao i fotografija. Naklada časopisa je 52.000 primjeraka i ima 200.000 čitatelja.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na švicarskom tržištu nagradu će dobiti novinar Jean - Claude Reamy iz časopisa «Travel inside» za reportažu «Counter inside Kroatien» na 12 stranica u koloru u nakladi od 200.000 primjeraka. Prezentirana je  kulturna i prirodna baština, a reportaža sadrži i brojne servisne informacije.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na ruskom tržištu nagradu će dobiti novinarka Marina Velikanova iz časopisa «Moskovskij Komsomoletc» koji izlazi u nakladi od 300.000 primjeraka.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na austrijskom tržištu nagradu će dobiti novinar Uwe Mauch za reportažu o Zagrebu pod nazivom «Von der Oper ins Schweizerhaus» u dnevnom listu «Kurier Wien» te za reportažu «Mile und Nikola» objavljenom u dnevniku «Wiener Zeitung».
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na austrijskom tržištu nagradu će dobiti Hans Jöchler novinar, producent i režiser filma «Das Wasser vom Plitvice» koji je emitiran na ORF-u.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na češkom tržištu nagradu će dobiti novinar Bohuslav Borovička za reportažu «Najhežči čast Jadranu» objavljenu u časopisu «Sky». Naklada časopisa je 15.000 primjeraka.
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na češkom tržištu nagradu će dobiti novinar František Karvanek za prilog o Gorskom kotaru u   najstarijoj češkoj turističko- putopisnoj emisiji «Objektiv» emitiranoj na Češkoj TV. František Karvanek je dugogodišnji urednik Češke TV, odnedavno vanjski suradnik i slobodni novinar. Dosad je snimio čak 35 sati materijala o Hrvatskoj.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na švedskom tržištu nagradu će dobiti  novinar Magnus Västerbro za reportažu «Dramatinska, storslagna Kroatien» objavljenu u časopisu «Aalt om Resor», koji izlazi u nakladi od 40.000 primjeraka. To je  najzapaženija i naopširnija reportaža o Hrvatskoj u 2004. godini koja sadrži praktične savjete o smještaju, plažama, shoppingu, gostoljubivosti domaćina, kulturno – povijesnoj baštini kao i kvaliteti turističke ponude u cijelosti.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na slovenskom tržištu nagradu će dobiti novinar Sašo Meden za seriju  članaka pod nazivom «Navtične rute» koji su objavljeni u specijaliziranom nautičkom časopisu «Navtika kapital».
 • Za najbolji TV materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na slovenskom tržištu nagradu će dobiti novinar Štefan Celec za dokumentarni film pod nazivom «Križarjenje po Kvarnerskom zalivu» emitiran na televiziji Kanal 10. Reportažom su obuhvaćene kvarnerske destinacije: Opatija te otoci Cres, Mali Lošinj, Rab i Krk.
 • Za najbolji pisani materijal o Hrvatskoj objavljen u 2004. godini na nizozemskom tržištu nagradu će dobiti novinar Thom Olink za reportažu «Eindeloze kurst vol verrassingen» objavljenu u časopisu «Geassocieerde Persdiensten».