U Splitu u kolovozu 12 posto više turističkih noćenja

Slika 8.9.2009
Split je u ovogodišnjem kolovozu s 110,5 tisuća turističkih noćenja zabilježio porast za 12 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čemu su najviše pridonijeli Talijani kojih je u ovom kolovozu u taj grad došlo 10 posto više, doznaje se iz Turističke zajednice grada Splita.

U kolovozu je u Splitu boravilo gotovo 36 tisuća turista, što je četiri tisuće manje nego u istom lanjskom mjesecu, ali su se u tom gradu zadržavali duže, prosječno više od 3,5 dana. To je, kako napominju iz splitske Turističke zajednice, iznad prosjeka zadržavanja turista u većini europskih turističkih gradova koje je na razini 2,8 dana.

Duljim zadržavanjem turista te porastom noćenja Split je i u kolovozu zadržao visoku posjećenost koju je imao tijekom cijelog ovogodišnjeg glavnog, ljetnog dijela turističke sezone.

Osim Talijana kojih je u ovom kolovozu u Split došlo više nego u lanjskom, i koji su među stranim time 'izbili' na prvo mjesto u tom gradu od početka ove godine, dobar posjet turista Split je zabilježio u kolovozu i iz Francuske, Njemačke, Španjolske te SAD-a i Japana.

Iz splitske Turističke zajednice dodaju da je dvoznamenkasti porast dolazaka i noćenja zabilježen i iz Rusije (s kojom Split ima izravne avio vezu Aeroflota), te iz skandinavskih zemalja i Poljske.

Od početka ove godine do kraja kolovoza u Splitu je 134 tisuće turista ostvarilo 358 tisuća noćenja, što je 32 tisuće ili 11 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

Osim tim rezultatima u Turističkoj su zajednici grada Splita zadovoljni i ovogodišnjim porastom jednodnevnih izleta, pri čemu napominju da dnevno u Split dolazi i po 50 autobusa s gostima iz cijele Dalmacije koji cijeli dan provedu u razgledavanju grada, 'shoppingu' i u ugostiteljskim objektima. (Hina)


Pisane vijesti