U prvih šest mjeseci u turističkim djelatnostima 30 posto više zaposlenih na neodređeno vrijeme

Slika /arhiva/mint.jpg

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine ukupno je, u turističkim zanimanjima, novo zaposlenih 30.172 osobe, odnosno 0,5% više nego tijekom istog razdoblja 2014. godine. Udjel novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupno novo zaposlenima iznosi 24,6%. Od novozaposlenih turističkih djelatnika u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se porast od 30 posto u zaposlenima na neodređeno vrijeme, odnosno 830 novozaposlenih na neodređeno vrijeme! Samo u lipnju, od te brojke novozasposleno je na neodređeno vrijeme čak 160 ljudi, odnosno 58% više u odnosu na lipanj 2014. godine. Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim djelatnostima bila su konobar, kuhar i sobarica.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine ukupno je, u turističkim zanimanjima, novo zaposlenih 30.172 osobe, odnosno 0,5% više nego tijekom istog razdoblja 2014. godine. Udjel novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupno novo zaposlenima iznosi 24,6%.

Od novozaposlenih turističkih djelatnika u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se porast od 30 posto u zaposlenima na neodređeno vrijeme, odnosno 830 novozaposlenih na neodređeno vrijeme! Samo u lipnju, od te brojke novozasposleno je na neodređeno vrijeme čak 160 ljudi, odnosno 58% više u odnosu na lipanj 2014. godine.

Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim djelatnostima bila su konobar, kuhar i sobarica.

„Ovo je odličan rezultat koji je rezultat svih mjera koje poduzimamo te ukupne sinergije rada javnog i privatnog sektora. Porast u noćenjima turista u prvih šest mjeseci iznosi 5 posto, a prihode za prva tri mjeseca ove godine bilježimo čak 14% veće u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 30% više novo zaposlenih u stalni radni odnos je izvrstan rezultat, jer je svako ulaganje u stalnog turističkog djelatnika te u stalne sezonce od izuzetne važnosti za kvalitetu naših turističkih usluga, a samo uz kvalitetnu radnu snagu možemo biti uspješniji i konkurentiji“, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin te podvukao kako je ljudski faktor vrlo važna karika za uspjeh u turizmu.

Podsjećamo, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prva tri mjeseca 2015. godine prihodi od turizma iznosili su 339,7 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (298,5 milijuna) predstavlja rast od 13,8%, odnosno rast od 41,2 milijuna eura. Također, prema službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u razdoblju od siječnja do lipnja, ostvareno je 4 milijuna i 184 tisuće dolazaka što predstavlja porast 7 posto te 16 milijuna i 862 tisuće noćenja što predstavlja porast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Pisane vijesti