U Dioklecijanovoj palači otvoren "Split Talks 2010."

Slika 16.6.2010

U prostorima Dioklecijanove palače večeras je otvoren trodnevni međunarodni stručni skup "Split Talks 2010." na kojem će arhitekti iz Hrvatske, Portugala, Danske, Nizozemske i Estonije raspravljati o odnosu arhitekture (urbanizma) i turizma.

Ovo je prvi put da se održava stručni "Split Talks", a zajednički su ga organizirali splitski Građevinsko arhitektonski fakultet te internet portal pogledaj.to. Najavljeno je da će stručni "Split Talks" ubuduće postati tradicionalan te da će se svake godine održavati o drugoj temi.

Otvarajući "Split Talks 2010", rektor splitskog Sveučilišta Ivo Pavić je naglasio kako su turizam i arhitektura prevažne djelatnosti za Hrvatsku te su potrebne stručne rasprave o odnosu arhitekture i turizma.

Hrvatskoj, a posebice u turizmu, potrebna su arhitektonska rješenja "koja će korespondirati s prirodnim krajolikom", rekao je rektor Pavić.

Ravnatelj "Split Talksa 2010." Saša Randić istaknuo je kako Hrvatska više nije suočena s nekontroliranom, odnosno "divljom" izgradnjom što je to bio slučaj prije desetak godina.

Usmjeravanje izgradnje u turistička područja, kojih je u Hrvatskoj oko 300, nije pravi odgovor 'divljoj' gradnji, jer niti jedno od tih turističkih područja nije se u posljednjih šest godine pomaknulo s mrtve točke, kazao je Randić.

Po njegovom mišljenju Hrvatska se treba usmjeriti razvoju nautičkog turizma koji ne zahtijeva gotovo nikakvu izgradnju. Nautički turizam kod nas je podcijenjen, ocijenio je.

Prvi predavač ovog trodnevnog skupa, dekan splitskog Građevinsko arhitektonskog fakulteta Hrvoje Njirić je istaknuo kako Split i Dalmacija u arhitektonskom smislu imaju razbarušenu ljepotu.

Dioklecijanova palača je nepresušno vrelo inspiracija za arhitekte diljem svijeta, kazao je Njirić. Istaknuo kako je "superdalmatinsko" u arhitekturi "nešto izvorno mediteransko, ali katkad i nepredvidivo".

U prvoj raspravi na otvaranju skupa čula su se i mišljenja kako je iznimno važno voditi računa da "crta koja razdvaja kopno od mora istodobno ih i spaja".

Tijekom trodnevnog trajanja "Split Talks 2010.", kako je najavljeno, održat će se više okruglih stolova i predavanja o odnosu arhitekture i turizma. (Hina)
 

Pisane vijesti