Turističkim projektima u Zadarskoj županiji bespovratnih 430 tisuća kuna potpora

Slika /arhiva/080905-ezadar1w.jpg

Ministarstvo turizma će u Zadarskoj županiji s ukupno 430 tisuća kuna bespovratnih sredstava poduprijeti 14 projekata iz programa "Baština u turizmu", "Izvorni suvenir" i "Tematski putovi", a ugovore je danas u Zadru s korisnicima potpora potpisao državni tajnik Branko Grgić.
Na današnjem svečanom potpisivanju ugovora bio je i zadarski župan Stipe Zrilić koji je izrazio zadovoljstvo poticanjem programa u turizmu jer je, kako je rekao, turistička djelatnost za Zadarsku županiju jedna od ključnih.

Ministarstvo turizma će u Zadarskoj županiji s ukupno 430 tisuća kuna bespovratnih sredstava poduprijeti 14 projekata iz programa "Baština u turizmu", "Izvorni suvenir" i "Tematski putovi", a ugovore je danas u Zadru s korisnicima potpora potpisao državni tajnik Branko Grgić.

(foto: www.ezadar.hr)

Korisnici s područja Zadarske županije dobili su 430 tisuća kuna za 14 programa i to za osam projekata iz programa „BAŠTINA U TURIZMU“ (200.000 kn), tri projekta iz programa „TEMATSKI PUTOVI“ (180.000 kn) i tri projekta iz programa „IZVORNI SUVENIR“ (50.000 kn).

Zadarska županija, kako je na potpisivanju ugovora istaknuo državni tajnik Branko Grgić, bilježi najveći porast turističkog prometa u ovoj godini.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se u sedam mjeseci bilježi porast turističkih dolazaka za jedan posto, a noćenja za četiri posto. Zadarska županija ima najveći skok, povećanje četiri posto u dolasku gostiju i osam posto u noćenju, istaknuo je Grgić.

Naglasio je i da Ministarstvo turizma, uz pomoć Vlade, svojim poticajnim programima želi što više produljiti turističku sezonu. Stoga će stimulirati projekte koji idu u smjeru njezina produljenja, posebice programe sportskih i rekreativnih centara, hostela i sve ostale sadržaje, a napose krupne projekte poput projekata Posedarje Rivijera, Ninsko blato te golfska igrališta, kojih je po prostornom planu Zadarske županije predviđeno devet.

Na današnjem svečanom potpisivanju ugovora bio je i zadarski župan Stipe Zrilić koji je izrazio zadovoljstvo poticanjem programa u turizmu jer je, kako je rekao, turistička djelatnost za Zadarsku županiju jedna od ključnih.

Za navedene programe Ministarstva turizma dodjeljuju se bespovratna sredstva za raznolike oblike turističke ponude i razvoj turizma, a ove je godine namijenjeno ukupno 15 milijuna kuna za sve hrvatske županije.

Za program „BAŠTINA U TURIZMU“ u roku je pristiglo ukupno 524 projekta, za koji je namijenjeno 8 milijuna kuna. Potpore, u prosječnom iznosu od 36.530 kuna dodijeljene su za 219 programa u rasponu od 20 do 70 tisuća kuna po programu.

U roku propisanom javnim pozivom pristiglo je ukupno 202 projekta iz programa „TEMATSKI PUTOVI“, za koji je namijenjeno 4,5 milijuna kuna. Potpore, u prosječnom iznosu od 52.325 kuna dodijeljene su za 86 programa u rasponu od 14 do 190 tisuća kuna po programu.

Ukupno je 208 projekata prijavljeno za program „IZVORNI SUVENIR“, za koji je namijenjeno 2,5 milijuna kuna. Potpore, u prosječnom iznosu od 18.116 kuna dodijeljene su za 138 programa u rasponu od 10 do 30 tisuća kuna po programu. Pisane vijesti