Tradicionalni 104. plivački maraton Šilo - Crikvenica

Slika /arhiva/140815_silo-crikv-m1.jpg

U tjednu kada Crikvenica slavi svoje dane očekuje nas i posebno vrijedno sportsko događanje. Riječ je o tradicionalnom maratonu Šilo - Crikvenica, najstarijem plivačkome maratonu na Jadranu, koji će se 15. kolovoza ove godine održati čak 104. put zaredom.

Plivački maraton Šilo - Crikvenica povezuje morskim putem ova dva mjesta još od 1910. godine, kada je u organizaciji ondašnjega Lječilišno-turističkog povjerenstva prvi put održana međunarodna plivačka utakmica u preplivavanju od Šila do Crikvenice. Stoljetni je maraton od početnog avanturističkog pothvata skromnih razmjera izrastao u jedinstvenu sportsku manifestaciju, koja je jednako privlačna i rekreativcima i vrhunskim sportašima.

Maraton se tradicionalno pliva 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Boduje se za natjecanja CRO - CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja. Za sudjelovanje se prijavljuju vrsni natjecatelji, uglavnom plivači poznatih hrvatskih klubova te plivači - gosti iz inozemstva. Posljednjih je petnaest godina broj plivača naglo porastao na oko njih 300. Ove se godine na maraton prijavilo preko 320 sudionika, koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije, Mađarske i drugih zemalja. Dužina plivačke staze iznosi 3500 metara. Start je u 10 sati u moru uz rivu u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice na Gradskome plivalištu.

Organizator 104. Plivačkoga maratona Šilo – Crikvenica je Turistička zajednica grada Crikvenice. Suorganizatori su PŠRD "Arbun" Crikvenica, ŠRK "Oslić" Selce, ŠRD "Lovrata" Dramalj, ŠRD "Tunera" Jadranovo, Jedriličarsko društvo "Val", Crikvenički plivački klub, Vaterpolo klub "Crikvenica", KPA "Crikvenica" i Udruga umirovljenika Crikvenice "Sunce". Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i "Eko-Murvica" d.o.o.

www.rivieracrikvenica.com
 Najave