Svečanom dodjelom nagrada završeni Dani hrvatskog turizma

Slika /arhiva/141017_dht_001.jpg

Svečanom dodjelom nagrada u opatijskoj sportskoj dvorani Marino Cvetković završeni su večeras ovogodišnji Dani hrvatskog turizma. Uz ministra turizma Darka Lorencina, direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomira Ivičića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića te brojnih drugih visokih uzvanika, na svečanosti dodjele turističkih nagrada sudjelovao je i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. U akciji HGK „18. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2014.“ koja se dodjeljuje u sklopu Dana hrvatskog turizma, ovogodišnji dobitnik priznanja za promociju Hrvatske u svijetu je hrvatski tenisač Marin Čilić dok je nagradu za turističkog prvaka godine odnio grad Rovinj. Najbolja destinacija na kontinentu je Varaždin, najbolja mala destinacija na Jadranu Bol, srednja Novigrad, a Rovinj je dobio nagradu i kao najbolja velika destinacija na Jadranu. Najbolja plaža je plaža - Turističko naselje Zaton, a kamp - Turističko naselje Zaton dobitnik je i nagrade za kamp godine. Nagrada za hotel godine otišla je u ruke hotela Monte Mulini Rovinj, a marina Punat proglašena je marinom godine. Hrvatska turistička zajednica je, kao i dugi niz godina do sada, dodijelila nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, čime je potvrdila važnost i doprinos pojedinaca u stvaranju slike o Hrvatskoj kao kvalitetnoj turističkoj destinaciji i koji svojim predanim radom daju doprinos uspješnosti ukupnog hrvatskog turizma. Po prvi put, u sklopu akcije Čovjek ključ uspjeha u turizmu, dodijeljeno je i „Posebno priznanje za životno djelo u turizmu“, koje je otišlo u ruke Franji Božeku iz Tučepa, koji je svojim profesionalnim odnosom prema gostu i radnim doprinosom uzor kolegama u radnoj sredini i svojim je primjerom dokazao da je čovjek doista ključ uspjeha u turizmu.

Svečanom dodjelom nagrada u opatijskoj sportskoj dvorani Marino Cvetković završeni su večeras ovogodišnji Dani hrvatskog turizma. Uz ministra turizma Darka Lorencina, direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomira Ivičića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića te brojnih drugih visokih uzvanika, na svečanosti dodjele turističkih nagrada sudjelovao je i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.

U akciji HGK „18. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2014.“ koja se dodjeljuje u sklopu Dana hrvatskog turizma, ovogodišnji dobitnik priznanja za promociju Hrvatske u svijetu je hrvatski tenisač Marin Čilić, dok je nagradu za turističkog prvaka godine odnio grad Rovinj. Najbolja destinacija na kontinentu je Varaždin, najbolja mala destinacija na Jadranu Bol, srednja Novigrad, a Rovinj je dobio nagradu i kao najbolja velika destinacija na Jadranu. Najbolja plaža je plaža - Turističko naselje Zaton, a kamp - Turističko naselje Zaton dobitnik je i nagrade za kamp godine. Nagrada za hotel godine otišla je u ruke hotela Monte Mulini Rovinj, a marina Punat proglašena je marinom godine.

Akcija Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku se tradicionalno provodi uz pomoć strukovnih udruga, Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske, te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Udruženja marina pri HGK i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a od prošle godine akciji ocjenjivanja destinacija pridružila se i Hrvatska turistička zajednica. Sve to i činjenica da je ove godine čak 48 sudaca obišlo 103 destinacije i ocijenilo 80 hotela, 15 marina i 33 kampa, te čak 907 plaža u čak sedam hrvatskih županija govori koliku važnost je poprimila ova hvale vrijedna akcija.

Hrvatska turistička zajednica je, kao i dugi niz godina do sada, dodijelila nagradu Čovjek ključ uspjeha u turizmu, čime je potvrdila važnost i doprinos pojedinaca u stvaranju slike o Hrvatskoj kao kvalitetnoj turističkoj destinaciji i koji svojim predanim radom daju doprinos uspješnosti ukupnog hrvatskog turizma. Nagrada je dodijeljena u 23 kategorije ovim pojedincima: Anamaria Hauptfeld Schweitzer, Ičići - organizator putovanja; Ljiljana Domijan-Pirjak, Kostrena - agencijski djelatnik; Željko Zadravec, Donji Koncovčak - djelatnik prodaje i marketinga u turizmu; Milorad Stanić, Vukovar - turistički animator; Toni Japunčić, Dubrovnik - turistički vodič; Josip (Pino) Kocijančić, Umag - recepcijski djelatnik; Mario Škopac, Labin - konobar; Tomislav Karamarko, Zadar - kuhar; Adina Grgić, Šibenik - djelatnik hotelskog domaćinstva; Nediljka Andrejev, Vukovar - privatni iznajmljivač; Antun Staklarević, Stara Kapela - domaćin turističkog seoskog gospodarstva; Damir Šnalcer, Donji Miholjac - policajac; Ivka Kraljević, Umag - inspektor; Ladislav Miculinić, Čavle - djelatnik u pomorskom prijevozu; Zvonko Šitum, Split - djelatnik u zračnom prijevozu; Mario Korać, Mlini - vozač; Marijan Babić, Poreč - taksist; Božica Benc, Krapina - prodavač; Robert Medić, Brela - hortikulturni djelatnik; Brankica Berc, Tuhelj - čistač; Dragan Kremenović, Mali Lošinj - spasilac na plažama i bazenima; Milena Kelemin, Daruvar - djelatnik u ostalim uslužnim djelatnostima; Rudi Grula, Čakovec - djelatnik u sustavu turističkih zajednica.

Po prvi put, u sklopu akcije Čovjek ključ uspjeha u turizmu, dodijeljeno je i „Posebno priznanje za životno djelo u turizmu“, koje je otišlo u ruke Franji Božeku iz Tučepa, koji je svojim profesionalnim odnosom prema gostu i radnim doprinosom uzor kolegama u radnoj sredini i svojim je primjerom dokazao da je čovjek doista ključ uspjeha u turizmu.

Osim ove nagrade, Hrvatska turistička zajednica dodijelila je i Hrvatsku turističku nagradu koja se dodjeljuje kao godišnja nagrada „Anton Štifanić“ i kao nagrada za životno djelo. Nagradu za životno djelo dobio je tako Boris Vukonić, doajen hrvatskog turizma, istaknuti sveučilišni profesor u mirovini, autor brojnih znanstvenih knjiga. Godišnja nagrada „Anton Šifanić“ za 2013. godinu u kategoriji pojedinac otišla je u ruke Robertu Mohoviću iz Rijeke, dok je nagrada „Anton Štifanić“ za 2013. godinu u kategoriji tvrtka, ustanova ili udruga pripala tvrtkama DSP studio i Momentum studio.

Hrvatska turistička zajednica u suradnji sa sustavom turističkih zajednica ove je godine po prvi put provela akciju nagrađivanja izvrsnosti i dostignuća u turizmu, čiji su rezultati i tri večerašnje nagrade, nagrada za Kulturnu atrakciju godine kojom je nagrađena Tvrđava sv. Mihovila, nagrada za Turistički događaj godine koju je osvojila manifestacija Red Bull Air Race održana u travnju u Rovinju, dok je nagrada za Inovaciju godine pripala je pulskim ‘’Svjetlećim divovima’’.

Također, dodijeljena su posebna priznanja učenicima strukovnih škola za projekte koji su u ovogodišnjem programu bespovratnih potpora „Promocija zanimanja“, koje provodi Ministarstvo turizma, izabrani kao najbolji. Riječ je o pet projekata: Skriveno blago Požege (Tehnička škola Požega i Obrtnička škola Požega), Slatki suveniri (Ekonomska i turistička škola Daruvar, Tehnička škola Daruvar), Dostupnost nas povezuje (Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, Poreč), Gastro rašlje (Strojarska tehnička škola Osijek), Medeni slatkiš kao ugostiteljsko-turistički proizvod (Ugostiteljsko-turistička škola Osijek).

Nakon brojnih skupova, radnih sastanaka, foruma i stručnih predavanja, svečanom dodjelom je više od 1500 uzvanika pozdravilo sve one koji su večeras svojim radom i zalaganjima zasluženo preuzeli prestižna priznanja i nagrade.Pisane vijesti