Srednjoškolci ugostitelji pripremaju proljetnu marendu

Slika /arhiva/MaliLosinj-140318.jpg

S ciljem promocije Lošinju deficitarnih zanimanja kuhara i konobara, na inicijativu grada i turističke zajednica Malog Lošinja, prvi put se održava „Proljetna marenda“, u suradnji sa srednjom školom Ambroza Haračića i grupacijom Lošinj Hotels & Villas.

Ovog petka, simbolično na prvi dan proljeća, 21. ožujka, učenici prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole, ugostiteljske struke (smjera kuhari i konobari), pripremat će zdravu marendu za svojih tristotinjak kolega učenika.

Učenici, njih tridesetak, zajedno sa svojim mentorima Ivanom Lukićem i Milanom Žunićem, sudjeluju u sastavljanju jelovnika te u pripremi i podjeli jela, s ciljem da nauče normative u spravljanju zdravih i nutritivno vrijednih obroka. Ideju su podržali i u pripremi se pridružili i priznati kuhar Adrijano Nikolić te predstavnici grupacije Lošinj hotels & Villas, Dragomir Brkić, Nenad Kraljić i Stjepan Stanša. Također, bivši učenici srednje škole, koji danas rade u ugostiteljskim objektima grupacije Lošinj Hotels&Villas, pridružili su se ovoj inicijativi i pomogli u pripremi proljetne marende.

Od hladnih jela izbor će biti između tri vrste otvorenih sendviča (kozice, sir, šunka, vegetarijanski sendviči), mariniranog povrća na žaru te salate od peradi s povrćem i narančom. Od toplih jela pripremat će rižoto od šumskih lošinjskih šparoga i tikvice, tjestenina s tunjevinom i slanutkom te savijača od tri vrste povrća i sira. Slatki jelovnik sastojat će se od gratiniranih palačinki, fritula od jogurta s grožđicama te košarica s voćem.

 Pisane vijesti