Smanjenje PDV-a za turizam preduvjet za investicije i veće prihode

Slika /arhiva/UPUHH--logo1.jpg

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) pozdravlja najave nove hrvatske Vade o smanjenju stope PDV-a u turizmu smatrajući to osnovnim preduvjetom za nove investicije nužne za daljnji razvoj hrvatskog turizma i za ostvarenje bitno većih prihoda od turizma u budućem razdoblju, objavili su danas iz te udruge.

Smatrajući da bi manji PDV za turizam bio i veliki korak prema jačanju konkurentnosti i razvoju nacionalnog turizma, iz UPUHH-a podsjećaju i da hotelijeri već dulje vrijeme zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na 8 posto za sve usluge u turizmu.

Predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar u vezi najava mogućeg smanjenja PDV-a za turizam ističe da je hotelijerstvo uslijed prevladavajućeg modela sezonskog turizma i nestimulativnih uvjeta u okruženju i prije početka globalne recesije trajno bilježilo slabe poslovne rezultate te da iz godine u godinu ostvaruje neto gubitke.

S obzirom da su iscrpljene sve interne mogućnosti turističkog sektora za rast i razvoj, Šustar drži i da je neophodno da se država strateški odredi prema turizmu putem novog pozicioniranja u nacionalnoj ekonomiji i pritom postavi novi makroekonomski okvir koji će omogućiti veću efikasnost i jačanje hrvatskog turizma u regiji i na svjetskom turističkom tržištu. (Hina)Pisane vijesti