Savskim sajmom završava projekt "Lijepa naša Sava"

Slika /arhiva/ŽUPANJA, 27.6.2009
Savskim sajmom, koji se danas održava na Savskoj šetnici u Županji i na kojemu će se predstavit tradicionalni običaji, obrti i gastronomija grada Županje i okolice, bit će završen i projekt "Lijepa naša Sava".

Riječ je o projektu koji je počeo 1. lipnja na Dan rijeke Save, a u sklopu kojega su održani "Savski sajmovi" i u Zagrebu, Sisku i Slavonskom Brodu, te plovidba novinara Savom , podsjetio je načelnik Sektora vodne politike Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Saša Dević.

Na županjskome sajmu posjetitelji će moći kušati gastonomske specijalitete, izložene su narodne rukotvorine županjskoga kraja te tradicijski predmeti koje izrađuju obrtnici grada Županje, a uz šetnicu postavljena je izložba fotografija "Život na Savi kroz stoljeća".

Direktor Turističke zajednice grada Županje Mirko Bačić rekao je da je želja županjskih turističkih djelatnika da građani Županje prepoznaju rijeku Savu i vrate joj turističku, gospodarsku i ekološku vrijednost.

"Ovakve manifestacije prilika su nam da se pobliže upoznamo sa stanjem na samoj rijeci, ali i da Savu što više približimo ljudima koji žive od i uz nju", kazao je savjetnik za sigurnost plovidbe u tajništvu Savske komisije Goran Šukalo.

Stručni suradnik za odnose s javnošću Coca-Cola HBC Hrvatska Igor Ćutuk podsjetio je na važnost poticanja svjesnosti o zaštiti voda, vodnoga gospodarstva i vodnih resursa rekavši da se projektom "Lijepa naša Sava" želi podsjetiti građane Županje na neiskorištene potencijale rijeke uz koju žive.

Uz mjerodavno ministarstvo u provedbi projekta "Lijepa naša Sava" sudjelovali su i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Savska komisija, Coca-Cola HBC Hrvatska te turističke zajednice gradova u kojima su se održavali Savski sajmovi.

Dan rijeke Save obilježava se od 1. lipnja 2007. kada je u Zagrebu održan prvi sastanak zemalja potpisnica Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save - Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Taj sporazum potpisan je 2002., a cilj mu je uspostava međunarodnoga režima plovidbe rijekom Savom i njezinim plovnim pritocima te održivog upravljanja vodama u slivu rijeke Save. (Hina)


Pisane vijesti