Promet u ugostiteljstvu u trećem tromjesečju ove godine

Slika 29.12.2009

U hrvatskom je ugostiteljstvu u devet mjeseci ove godine ostvareno 13,79 milijardi kuna prometa, što je nominalno manje za 2,9 posto, a realno za 6,8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Oko 55,5 posto ukupnog devetomjesečnog prometa u ugostiteljstvu ili 7,65 milijardi kuna ostvareno je u razdoblju srpanj-rujan, a taj je promet nominalno bio za 1,8 posto slabiji nego u trećem lanjskom tromjesečju.

No, s obzirom da su cijene ugostiteljskih usluga u trećem ovogodišnjem tromjesečju porasle za 3,2 posto, iz Zavoda ističu da je promet u ugostiteljstvu u tim mjesecima realno pao za 4,8 posto u odnosu na lani.

Ukupni devetomjesečni promet u ugostiteljstvu (13,73 milijarde kuna) ostvaren je u 15.703 poslovnih jedinica (2.406 poduzeća/trgovačkih društava i 13.297 radnji), s ukupno 89.038 zaposlenih.

Najveći dio ukupnog prometa, 53 posto ili 7,29 milijardi kuna, ostvaren je u 498 poslovnih subjekata u djelatnosti hoteli i slični objekti, a njihov je promet nominalno smanjen za 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnjih devet mjeseci.

Slijede objekti za pripremu i posluživanje pića koji su s prometom od 2,75 milijardi kuna zabilježili minus od 1,8 posto, dok su restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane s prometom od 2,4 milijarde kuna u minusu od 2,3 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci.

Poslovni subjekti u kategoriji kampovi i prostor za kampiranje u devet mjeseci ove godine sa 461,1 milijunom kuna prometa zabilježili su porast za 9,5 posto.

Među 21 županijom većina njih ili 16 u svom je ugostiteljstvu u devet mjeseci ove godine zabilježila pad prometa, dok je tek u pet ostvaren porast tog prometa, od blagih 0,1 posto rasta u Požeško-slavonskoj do 5,1 posto u Karlovačkoj županiji.
S najvećim pak prometom od 3,39 milijardi kuna u devet se mjeseci ove godine ističe ugostiteljstvo Istarske županija, koje je u odnosu na devet mjeseci prošle godine u minusu za 0,4 posto.

Ugostiteljstvo Primorsko-goranske županije ostvarilo je 2,22 milijarde kuna prometa ili 1 posto manje nego lani, dok su na trećem mjestu po tom prometu gotovo izjednačeni Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. S 1,65 milijardu kuna ugostiteljskog prometa Splitsko-dalmatinska županija u minusu je za 4,6 posto, a Zagreb s 1,61 milijardi kuna bilježi pad za 0,3 posto.

Promet u ugostiteljstvu viši od milijardu kuna ili 1,29 milijardi ostvaren je još jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, što je u odnosu na lani pad za 4,9 posto.

U svim ostalim županijama taj je promet bio znatno manji, pa i u pet županija koje su jedine imale poraste u odnosu na lani (Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Međimurska županija). (Hina)


Pisane vijesti