Predstavljen Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu

Slika /arhiva/mint.jpg

Kroz Program poticaja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu do sada je uređeno više od 50 kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama u 16 županija te potpisano 448 ugovora o stipendiranju učenika i studenata.

Istaknuto je to na današnjoj prezentaciji Programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu koja je za predstavnike grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije održana u organizaciji Ministarstva turizma i Hrvatske obrtničke komore.

U dijelu stipendiranja budućih kadrova u turizmu do sada se uključilo 56 gospodarskih tvrtki i 12 županijskih obrtničkih komora, a u protekle je dvije godine znatno porastao interes učenika za ova zanimanja pa je u školskoj godini 2009/2010. upisano čak 250 učenika više.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić podsjetio je kako je spomenuti program Ministarstvo pokrenulo 2008. s ciljem podizanja ukupne kvalitete turizma, jačanja interesa mladih za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, podizanja svijesti poslodavaca o potrebi ulaganja u kadrove, osiguranja zapošljavanja te podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.

Ministarstvo sufinancira 50 posto iznosa stipendija učenika/studenata za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, a s istim postotkom sudjeluje u sufinanciranju uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama.

Za sufinanciranje stipendija u suradnji s gospodarskim subjektima, Ministarstvo sudjeluje s iznosom do najviše 200.000 kuna po gospodarskom subjektu, s time što 50 postotni udio Ministarstva za učeničke stipendije iznosi do najviše 500 kuna mjesečno po učeniku te do 800 kuna mjesečno po studentu.

Ministarstvo i županijske obrtničke komore sufinanciraju stipendije učenicima srednjih strukovnih škola po istom modelu.

Ministarstvo turizma je sudjelovalo i u sufinanciranju troškova promocije turističkih i ugostiteljskih zanimanja u 49 škola. (Hina)

Pisane vijesti