Predani zahtjevi za koncesije za turističko zemljište

Slika /arhiva/101108-mljet-npw.jpg

U Ministarstvu turizma trenutno se radi na obradi zahtjeva za dobivanje koncesija za turističko zemljište, koje je do zakonski određenog roka do 1. veljače ove godine podnijelo najmanje 90 posto tvrtki koje na to imaju pravo, a ako sve bude prema planu pred ovo bi se ljeto trebale izdati i prve koncesije za to zemljište, doznaje se od ministra turizma Damira Bajsa i predsjednika Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Veljka Ostojića.

Pravo predaje zahtjeva za te koncesije imale su privatizirane hotelsko-turističke tvrtke u čiji temeljni kapital prilikom privatizacije nije ušlo (okolno) zemljište, odnosno nije procijenjeno u tom postupku.

Zbog toga, kaže ministar, te tvrtke dugi niz godina nisu smjele niti mogle na tom zemljištu ništa graditi niti investirati ne znajući hoće li im pripasti ili ne, jer nisu vlasnici.

Stoga i on, kao i gotovo cijeli sektor, očekuje da će dobivanje koncesija potaknuti novi val investicija u hrvatskom turizmu bez čega se teško može ostvarivati bolje rezultate i prihode od sadašnjih.

Ocjenjujući navedeni odaziv za zahtjeve dobrim, kao i koncesijski model po kojem će se koncesije izdavati i u kojemu se naglašava vrijednost kvalitete i produljenja sezone, Bajs ističe da je to i aktivna i poticajna mjera za hrvatski turizam.

Objašnjava da što se duže u godini i kvalitetnije radi više će se zaraditi, ali se smanjuje i udjel u naknadi, a uz to dio novca od koncesijskih naknada usmjerit će se i u poseban fond za turizam koji se tek treba osnovati i iz kojeg će se novac vraćati u turizam za razvojne projekte.

Oni koji dobiju koncesiju mogu napraviti iskorak u planiranju novih kvalitetnih investicija, jer ipak radi se o gotovo 80 posto hotelskih kapaciteta koji su u tome, naglašava Bajs.

Zahtjevi su pristigli iz svih regija, posebno Istre i Dalmacije, a rok za obradu je 90 dana, pri čemu ministar ne navodi nazive tvrtki koje su ih predale, kao niti što misli tko ima šansu prvi dobiti koncesiju.

To, kaže, nije ni važno nego da će se to dogoditi, te da će to omogućiti investicije, što je bio i glavni motiv izrade i usvajanja zakona i pripadajućih uredbi (zakon prošle, a uredbe ove godine) i to nakon više godina neuspjelih pokušaja da se to pokrene.

Ministarstvo turizma će nakon obrade zahtjeva predložiti Vladi dodjelu koncesija koja ih i izdaje, s tim da je, kako napominje Bajs, u sve uključeno i Ministarstvo pravosuđa zbog zasnivanja novih imovinsko-pravnih odnosa.

Slično potvrđuje i predsjednik KUH-a (ujedno i predsjednik Uprave tvrtke Riviera Poreč koja je dio Valamar Grupe te savjetnik hrvatskog Predsjednika za turizam) Veljko Ostojić koji očekuje da će podnositelje zahtjeva Ministarstvo turizma kontaktirati oko detalja jer je procedura predavanja zahtjeva poduprta obimnom dokumentacijom.

Ističe i kako nije bilo lako pripremiti i predati zahtjev niti će biti lako onima koji će ih pregledavati i rješavati, ali da je svima zajednički interes da se ta priča što je moguće prije riješi.

Istra je prema informacijama iz KUH-a u tome zastupljena s oko 45 do 50 posto, pogotovo u zemljištu u kampovima, jer je poznato da Istra ima 50 posto ukupnih hrvatskih kamp kapaciteta. Sve su to velike površine i veliki kampovi, i od toga se očekuje, prema procjenama, ozbiljan izvor prihoda, napominje Ostojić.

U svemu najvažnijim smatra da je potrebno što prije definirati, i prije nego što ti prihodi počnu pristizati, namjeru i način korištenja tih prihoda u smislu formiranja fonda za tu namjenu. (Hina)Pisane vijesti