Potpisom ugovora za Kupare s Avenue ulaganjima kreće realizacija tog projekta

Slika /arhiva/P-H20160401001389.jpg

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban rekao je u petak u Dubrovniku da je potpisivanjem ugovora u četvrtak za projekt Kupari s investitorom tvrtkom Avenue ulaganja taj projekt i službeno krenuo u realizaciju.

''S tvrtkom Avenue ulaganja u četvrtak je potpisan ugovor o projektu Kupari koji tako s jučerašnjim datumom kreće u realizaciju. Rok je dvije do četiri godine, pri čemu su prve dvije određene za predradnje koje moramo napraviti oko UPU-a i parcelacije određenih nekretnina koje će ući u zonu obuhvata", rekao je Boban dodajući da taj projekt predviđa izgradnju više hotela s pet zvjezdica s time da će Hotel Grand ići u rekonstrukciju po okvirima Ministarstva kulture.

"Tu je riječ o ulaganju od minimalno 722 milijuna kuna, a pretpostavlja se da će biti i više od milijardu kuna", istaknuo je Boban.Smatra i da će to biti dobar preduvjet za daljnja ulaganja jer su na tom području još tri zone u koje se potencijalno može ulagati.

"Imamo puno državne imovine u koju se može ulagati te ćemo svu neperspektivnu imovinu pokušati staviti u funkciju u brzom roku. Kod Kupara imamo i izvrstan primjer dobre prakse s općinom Župa dubrovačka gdje je prihod između općine i države podijeljen 75 posto naspram 25 posto, a predlažemo da to bude primjer i u ostalim jedinicama lokalne samouprave'", rekao je Boban.

Bivša Vlada je ponudu Avenue ulaganja za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, vrijednog oko 100 milijuna eura, prihvatila krajem listopada prošle godine, a to je bila i jedina obvezujuća ponuda za taj projekt te je cijenjena kvalitetnom i perspektivnom. Tome je dijelom pridonijelo i partnerstvo koje Avenue ulaganje za taj projekt planira s prestižnim međunarodnim hotelskim lancem Marriott s brendom Ritz-Carlton.

Odluka Vlade kojim je pihvaćena ta ponuda odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina.

Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

Vlada je ujedno bila prihvatila i prijedlog sporazuma između države i općine Župa dubrovačka na temelju kojeg bi ta općina stekla pravo na 25 posto prihoda koje će država ostvarivati od naknade za osnivanje prava građenja i prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i dijela prihoda od zakupa hotela Grand.

I ministar turizma Anton Kliman u petak je potvrdio da je ugovor za Kupare potpisan jučer (u četvrtak) te da time počinje realizacija tog projekta.

"Uskoro će ići i obvezujući krug natječaja za projekt Muzil kod Pule, za koji je stiglo dvije neobvezujuće ponude, a vjerujem da će biti i više zainteresiranih za taj projekt koji se provodi po sličnom konceptu kao i Kupari", kazao je u petak Hini Kliman.

(Hina/FaH)Pisane vijesti