Potpisan ugovor za projekt 'Posedarje rivijera'

Slika /arhiva/Posedarje_17022006g_004.jpg

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu potpisali su danas načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević i predsjednik Uprave razvojnog partnera INGRA-e d.d. Igor Oppenheim, čime je obilježen početak realizacije projekta Posedarje Rivijera, prvog greenfield projekta u hrvatskom turizmu. Riječ je o projektu vrijednom 100 milijuna EUR-a, kapaciteta 1.500 kreveta na 45 hektara općinskog zemljišta uz izgradnju marine od najviše 200 vezova i izgradnje niza popratnih sadržaja u 2009. godini.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić

Taj je ugovor, naime, rezultat međunarodnog javnog natječaja koji je objavila Općina u 2005. godini, a na koji se javilo 6 stranih i 6 domaćih tvrtki te je INGRA izabrana, kako je istaknuo Juričević, zbog svog razvojnog koncepta, dok su drugi nudili jedino izgradnju apartmana. Prema njegovim riječima, ovaj će projekt stvoriti nove vrijednosti za običnog čovjeka, omogućiti protok svježeg kapitala, otvaranje više od 200 novih radnih mjesta, dolazak kvalitetnih gostiju, omogućiti plasman za poljoprivredne proizvode lokalnog stanovništva.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka podržalo je ovaj projekt obzirom da Hrvatska ima izrazito nepovoljnu kvalitetu turističkih kapaciteta, istaknuo je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam napominjući kako imamo tek 100 tisuća ležajeva u hotelskom smještaju, a samo je 10-12 posto kapaciteta sa 4 ili 5 zvjezdica. Prosječna starost naših hotela je 44 godine, dodao je, a tržište traži novi proizvod i zato sam uvjeren da je ovo pravi projekt. Prema njegovim riječima, zacrtan je cilj da Hrvatska dobije preko 50 posto kapaciteta visoke kategorije, a model javno-privatnog partnerstva izabran je jer „smo se prodajom hotela na burzi uvjerili da ne možemo kontrolirati daljnji razvoj tih turističkih tvrtki“.

Predsjedenik HGK Nadan Vidošević

Ovaj će projekt dati impuls razvoja Dalmacije, ali i čitave Hrvatske, ocijenio je Nadan Vidošević, predsjednik HGK, pohvalivši otvorenost investitora prema idejama lokalnog stanovništva pri izradi projekta. Temelj uspjeha ovog projekta prema Vidoševiću je razvoj autohtonog turizma i toplog Mediterana, čemu doprinosi izgradnja autoceste.

Kako je rekao Igor Oppenheim, INGRA ima želju u projekt uključiti resurse iz zadarske regije i to tvrtke, poljoprivredne proizvođače, ali i lokalno stanovništvo koje je dalo snažnu potporu projektu. Značaj projekta, naglasio je, nije samo u izgradnji turističkih kapaciteta, već i u njegovom doprinosu širem razvoju tog kraja.

Župan Zadarske županije Ivo Grbić istaknuo je da je turizam nositelj regionalnog razvoja te županije te najavio realizaciju sličnih projekata u tom kraju poput Tustice, Pakoštana, Šepurina, Solina u Biogradu itd. Projektom Posedarje Rivijera zaštitit će se prostor od devastacije uzrokovane neplanskom izgradnjom te će započeti novi pristup razvoja turizma i gospodarstva na zadarskom području.

Prema Stijepi Butijeru iz Alfaplana, autora razrade ideje turističke zone, vrijednost projekta je stvaranje autohtonih sadržaja poput ruralnih sela i ribarskog naselja koji su uklopljeni u idejno rješenje. Ovim se projektom, zaključio je, želi ostvariti zajednički život domaćeg stanovništva i turista.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i predsjednik Povjerenstva projekta dr. Ivan Vajić, član Povjerenstva Dragan Magaš, predstavnici konzultantske tvrtke Sinergijske solucije te brojni mještani općine Posedarje. Općinsko poglavarstvo i Općinsko vijeće jednoglasno je jučer dalo podršku potpisivanju ugovora i projektu Posedarje Rivijera.   

 

 



Pisane vijesti