Poruka ministra Lorencina povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna

Slika /arhiva/2014_wtd_logo_hr.jpg

Na poticaj Svjetske turističke organizacije (UNWTO), 27. rujna slavi se Svjetski dan turizma s ciljem podizanja svijesti o važnosti turizma i njegovih društvenih, kulturnih, političkih i gospodarskih vrijednosti. Povodom ovog važnog dana za turizam, svim hrvatskim turističkim djelatnicima zahvaljujem na kvalitetno pripremljenoj i odrađenoj sezoni. Ova je godina bila posebno izazovna, što zbog odličnih prošlogodišnjih rezultata koji su postavili nove i visoke brojke s kojima se ove godine mjerimo, što zbog lošijih vremenskih uvjeta koji su pogodili naše glavne ljetne mjesece. Međutim, hrvatski je turistički sektor pokazao svoju snagu i izdržljivost, jer ostvarili smo doista zadovoljavajuće rezultate. Ponosni smo što je u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 10,64 milijuna dolazaka (rast od 5 posto) i više od 62 milijuna noćenja (rast od 2 posto). Također, veseli i činjenica što se Strategija razvoja turizma, u proteklih godinu i pol dana od usvajanja u Hrvatskom saboru, vrlo uspješno provodi, čime njeni glavni ciljevi i vizija hrvatskog turizma postaju stvarnost. Dio te stvarnosti je i održivi razvoj turizma koji smo prepoznali kao jedini smjer prema kvalitetnom turizmu za cjelokupno društvo. Svjetski dan turizma ove godine obilježavamo temom „Turizam i razvoj zajednice“, s naglaskom na potencijalu turizma u promicanju mogućnosti zajednica, kao i na ulogama koje one imaju u promicanju održivog razvoja turizma.

Na poticaj Svjetske turističke organizacije (UNWTO), 27. rujna slavi se Svjetski dan turizma s ciljem podizanja svijesti o važnosti turizma i njegovih društvenih, kulturnih, političkih i gospodarskih vrijednosti. Povodom ovog važnog dana za turizam, svim hrvatskim turističkim djelatnicima zahvaljujem na kvalitetno pripremljenoj i odrađenoj sezoni. Ova je godina bila posebno izazovna, što zbog odličnih prošlogodišnjih rezultata koji su postavili nove i visoke brojke s kojima se ove godine mjerimo, što zbog lošijih vremenskih uvjeta koji su pogodili naše glavne ljetne mjesece. Međutim, hrvatski je turistički sektor pokazao svoju snagu i izdržljivost jer ostvarili smo  doista zadovoljavajuće rezultate.

Ponosni smo što je u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 10,64 milijuna dolazaka (rast od 5 posto) i više od 62 milijuna noćenja (rast od 2 posto). Također, veseli i činjenica što se Strategija razvoja turizma, u proteklih godinu i pol dana od usvajanja u Hrvatskom saboru, vrlo uspješno provodi, čime njeni glavni ciljevi i vizija hrvatskog turizma postaju stvarnost. Dio te stvarnosti je i održivi razvoj turizma koji smo prepoznali kao jedini smjer prema kvalitetnom turizmu za cjelokupno društvo. Svjetski dan turizma ove godine obilježavamo temom „Turizam i razvoj zajednice“, s naglaskom na potencijalu turizma u promicanju mogućnosti zajednica, kao i na ulogama koje one imaju u promicanju održivog razvoja turizma.

Održivi turizam razumijevamo kao onaj oblik turizma koji vodi brigu o svojim trenutnim i budućim gospodarskim, društvenim i okolišnim učincima, vodeći pri tome brigu o posjetiteljima, okolišu i lokalnoj zajednici u destinaciji. Specifičnost Hrvatske je što na relativno malom prostoru obiluje nizom raznolikosti i pruža brojne mogućnosti za razvoj različitih oblika turizma. Ove mogućnosti razvoja turizma sa sobom donose i veliku odgovornost, posebice u planiranju i djelovanju. Svojim dosadašnjim aktivnostima Ministarstvo turizma pokazalo je da uvelike potiče održivi razvoj turizma, upravo kroz promicanje mogućnosti zajednica.

U Strategiji razvoja turizma također je definirano da se razvoj turizma mora temeljiti na unapređenju zaštite okoliša, očuvanju kvalitete prirodnih resursa te odgovornom i održivom upravljanju razvojem sadržaja turističke ponude. Jasno je kako uspješno i dugoročno održivo pozicioniranje hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu zahtijeva konstantno napredovanje u kvaliteti te izvrsnosti naše turističke ponude.

Ovdje je vrlo važno spomenuti i generacije koje dolaze, jer će upravo one imati vrlo važnu ulogu navedenim procesima. Upravo je zbog toga razvoj ljudskih potencijala jedan od važnijih segmenata koji također zahtijeva našu posebnu pozornost. Obrazovanje u funkciji razvoja ljudskih potencijala u turizmu valja strukturirati kao zajedničku odgovornost države, poslodavaca i lokalne zajednice.

Proces razvoja turističkih destinacija koji poštuje održivost i uključenost zajednica, formula je uspjeha koju je hrvatski turizam i do sada uspješno provodio. Taj će proces svakako biti nastavljen u nadolazećim razdobljima, jer samo zajedničkim i predanim radom svih subjekata u turizmu možemo ostvariti zacrtane ciljeve.

Ministar turizma
Darko Lorencin

 

 

 

 

 

 

 

 Pisane vijesti