Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić na Prvom hrvatskom ruralnom parlamentu

Slika /arhiva/mint.jpg

Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić sudjelovat će na  Prvom hrvatskom ruralnom parlamentu (HRP), drugog dana njegova održavanja, gdje će sudjelovati u raspravi "Razvoj ruralne Hrvatske u programskom razdoblju 2014.-2020." u sklopu glavne teme "Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?".

Pokrovitelji HRP-a su: Ministarstvo gospodarstva i Europski gospodarski i socijalni odbor. Među sudionicima su predstavnici relevantnih europskih i nacionalnih organizacija, predstavnici RH u Europarlamentu i predstavnici Hrvatskog sabora. 

Cilj nacionalnog ruralnog parlamenta je čuti i uvažiti glas ruralnih zajednica. Ruralni parlamenti europskih zemalja postaju istinski izraz participativne demokracije. Na ruralnom parlamentu stanovnici ruralnih područja imaju priliku utjecati na politiku i provedbu ruralnog razvoja te jačati veze i partnerstva.

Ruralni parlamenti (RP) redovita su godišnja ili dvogodišnja događanja u Švedskoj, Estoniji, Mađarskoj, Finskoj, Slovačkoj i Nizozemskoj. Švedska je organizirala prvi RP još 1989., Estonija 1996. godine. Posljednjih su godina ruralne parlamente organizirale Slovenija i Latvija, a Škotska je to učinila ove jeseni. Europske mreže za ruralni razvoj PREPARE i ERCA potaknule su održavanje europskog ruralnog parlamenta (ERP) u domaćinstvu Europskog gospodarskog i socijalnog vijeća (EGSO) u Bruxellesu u studenom 2013. Sljedeći će se održati u jesen 2015. godine.
 
Prvi hrvatski ruralni parlament organiziraju Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Udruga za kreativni razvoj Slap, LAG Baranja i Grad Beli Manastir.


Najave