Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja u znaku odnosa muzeja i turizma

Slika 16.5.2009
U središtu pozornosti ovogodišnjega Međunarodnog dana muzeja je odnos muzeja i turizma, odnosno propitivanje načina na koji muzeji kao nositelji kulturnoga sadržaja oblikuju projekte za potrebe kulturnoga turizma.

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja i to od 1977. kada je ga je pokrenuo Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) koji svake godine svojim članovima - muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima - preporučuje temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici.

Na poticaj Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) taj se dan u Hrvatskoj obilježava od 1980., a i ove će se godine obilježiti u muzejima diljem Hrvatske.

Tako se, među ostalim, u Muzeju Međimurja u Čakovcu od 11. do 18. svibnja održava Prvi međimurski festival kulturnog turizma koji se sastoji od dva izdvojena događaja. Prvi je javna tribina na kojoj će predstavnici nekoliko međimurskih općina i gradova predstaviti svoje mogućnosti na području kulturnoga turizma te probleme s kojima se susreću i njihova rješenja, a drugi je akcija "Mali kustosi" kojoj je cilj uspostavljanje kvalitetnije suradnje toga muzeja s međimurskim osnovnim školama.

U Muzeju Slavonije u Osijeku održat će se završna svečanost 14. edukativne akcije Hrvatske - (U)okvir(i). Među ostalim, u program su uključena turistička vodstva na pet atraktivnih gradskih lokacija - Europska avenija, Galerija likovnih umjetnosti, Tvrđa, Arheološki muzej i Muzej Slavonije. Bit će otvorena i 3. putujuća izložba postera, predstavljene prirodne i kulturne znamenitosti parka prirode Papuk te održan kviz - igraonica za učenike osnovnih škola.

Za posjetitelje Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu bit će priređena igraonica Prirodoslovne atrakcije Hrvatske. Budući da je Muzej uključen u muzejsku edukativnu i nagradnu igru (U)okvir(i) ljubitelji prirode u ovom projektu postaju turisti pa će za razgledavanje Muzeja koristiti prirodoslovne turističke karte.

Moći će razgledati i izložbu "Krška polja Dinarida" te pratiti predavanja i projekcije u sklopu akcije "Čarobni svijet fosila", kao i predavanje "Krški fenomeni Medvednice" te razgledati izložbu "Stijene Medvednice". (Hina)


Pisane vijesti