Otvoreni Dani hrvatskog turizma te Hrvatski turistički forum

Slika /arhiva/2w-131024-dht_000.jpg

Danas su u Zadru otvoreni Dani hrvatskog turizma. Na otvorenju su okupljene sudionike pozdravili župan Zadarske županije Stipe Zrilić, direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić te ministar turizma Darko Lorencin. U nastavku je otvoren i Hrvatski turistički forum. Ministar turizma Darko Lorencin otvorio je Dane hrvatskog turizma te istaknuo kako je 2013. godina bila godina promjena, godina ulaska Hrvatske u Europsku uniju i godina u kojoj je prvi puta Sabor RH usvojio Strategiju razvoja turizma RH do 2020.

Danas su u Zadru otvoreni Dani hrvatskog turizma. Na otvorenju su okupljene sudionike pozdravili župan Zadarske županije Stipe Zrilić, direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić te ministar turizma Darko Lorencin. U nastavku je otvoren i Hrvatski turistički forum. Ministar turizma Darko Lorencin otvorio je Dane hrvatskog turizma te istaknuo kako je 2013. godina bila godina promjena, godina ulaska Hrvatske u Europsku uniju i godina u kojoj je prvi puta Sabor RH usvojio Strategiju razvoja turizma RH do 2020.

“Naš je cilj jasan – do 2020. godine biti jedna od 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta, a sve uz pomoć novih investicija koje će stvoriti nova radna mjesta te generirati dodatnu potrošnju. Kako bismo išli prema naprijed, moramo stvoriti nove motive dolaska, nove sadržaje, koji će privući one turiste koji do sada nisu dolazili u Hrvatsku. Moramo postati puno više od destinacije sunca i mora, a za to nam se posebna prilika otvorila pri stupanju u Europsku uniju“, rekao je ministar. Ministar je također naglasio kako je turistička 2013. bila vrlo uspješna te čestitao svima koji su doprinijeli njenoj kvalitetnoj pripremi i realizaciji.

„Koristim ovu priliku još jednom čestitati svim turističkim djelatnicima na strpljenju i trudu koje su uložili u realizaciju ove turističke godine. Svatko od nas, kao turistički djelatnik, ima doticaj s turistom te moramo učiniti sve kako bi se u našoj domovini osjećali dobro došlima. Lijepa priroda, bogato kulturno naslijeđe nisu dovoljni, ali uz osmijeh i tople riječi, Hrvatska postaje sasvim druga priča. Vjerujem kako ćemo i na ovim Danima hrvatskog turizma konstruktivnim dijalogom, izmjenom informacija i ideja stvoriti temelj za još bolju suradnju za sljedeću godinu, jer jedino sinergijom privatnog i javnog sektora možemo kvalitetno upravljati investicijama, edukacijom, implementacijom strateških dokumenata te općenito razvojem turističkih djelatnosti“, naglasio je Lorencin.

Direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić naglasila je:  „Uspjeh ove sezone rezultat je predanog rada svih turističkih djelatnika te vam ovom prilikom čestitam na tome. Ostvaren porast turističkog prometa u 2013. godini nije samo zadovoljio, već je i premašio predviđanja European Travel Commission, što dodatno potvrđuje važnost i perspektive turizma za cjelokupnu budućnost Hrvatske. Isto tako, pred sve nas postavlja nove izazove, kojima ćemo, temeljem postavljenih strateških odrednica, provedenih koraka vezanih uz naš cjelokupan sustav, ali i ciljanu razradu unutar svakog pojedinog segmenata, od kreiranja turističkog proizvoda ili usluge, do promocije, spremno s puno energije znati odgovoriti“.

U  nastavku prvoga dana ove tradicionalne manifestacije otvoren je i Hrvatski turistički forum, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije, s temom „Turizam i globalna ekonomska kriza“. Direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore, Leila Krešić Jurić pozdravila je domaćine i sudionike: „Turizam je kompleksan, integrira velik broj raznorodnih dionika i povezuje različite sektore te je pokazao i ove godine pozitivan utjecaj na gospodarstvo i Hrvatske, i Europe, i svijeta. Prema procjenama, ove godine hrvatski turizam će ostvariti 4 do 5 posto bolje rezultate u dolascima i noćenjima, ali i prihodima. Upravo u segmentu otvorenog partnerstva i suradnje svih dionika u turizmu, HGK već niz godina sustavno pruža podršku turističkom sektoru u definiranju strateških i regulatornih potreba. HGK vrlo intenzivno radi i na uspostavljanju komunikacije s međunarodnim, posebno europskim partnerskim institucijama kroz dostupne mreže poduzetništva i znanja, radi jače internacionalizacije hrvatskih tvrtki“.

Dugogodišnji turistički novinar i urednik HRT-a, Đuro Tomljenović također je pozdravio okupljene, naglasivši kako Forum svake godine obrađuje i promiče aktualne turističke teme, a ove godine pokušat će razjasniti koliko turizam može pripomoći oporavku gospodarstva. Na forumu će, između ostalih, govoriti pomoćnik ministra turizma, Robert Pende, predstavnica Europske komisije iz odjela Tourism Policy Unit of DG Enterprise, Krisztina Boros te predstavnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Luigi Cabrini. 

U petak prijepodne, bit će predstavljen nacrt „Strateškog marketinškog plana turizma Hrvatske 2014.-2020.“ i program razvoja DMO, a poslije toga predviđena je prezentacija „Hrvatska arhitektura i dizajn u turizmu“, predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata Zagreb. Točno u podne, održat će se tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH, dok je za večernje sate predviđena svečana dodjela turističkih nagrada i priznanja za 2013. godinu.

Dani hrvatskog turizma održavaju se u organizaciji Ministarstva turizma, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije.Pisane vijesti