Održani seminari za ukrajinske turističke agente

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

U organizaciji Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Moskvi, u Ukraijini je od 14. do 18. svibnja ove godine održana serija seminara za ukrajinske turističke agente, a sve u cilju porasta turističkog prometa i što bolje pripreme nadolazeće turističke sezone.

Prvi seminar održan je 14. svibnja u Harkovu na kojem je sudjelovalo gotovo stotinu predstavnika turističkih agencija harkovske oblasti. U posljednjoj godini kada ukrajinski turisti mogu bez viza putovati u Hrvatsku, uoči početka glavne turističke sezone, pokazan je veliki interes agenata za novosti u našoj turističkoj ponudi te je zabilježen pojačan interes za hrvatskim turističkim odredištima. Dva dana poslije, 16. svibnja 2012. godine, u gradu Dnjepropetrovsku, održan je radni seminar za agente ove oblasti, regije po ekonomskoj snazi jedne od najjačih u Ukrajini. Osamdesetak agenata je više od četiri sata provelo u radnoj atmosferi, trudeći se saznati sve informacije o hrvatskoj turističkoj ponudi. Najveći interes ukrajinski putnički agenti iskazali su za hrvatske otoke i nautiku.

Važno za istaknuti je da će se na inicijativu Predstavništva HTZ-a u Rusiji i ruskog touroperatora TEZ tour, po prvi put iz ovog grada u Istočnoj Ukrajini, organizirati izravni charter program letovima iz Dnjepropetrovska za Dubrovnik. Na taj će način gotovo cijela istočna Ukrajina imati mogućnost jefinijeg i lakšeg dolaska na našu obalu. Ovime je ostvaren važan rezultat, koji zaokružuje višegodišnje nastojanje, da se istočnu Ukrajinu poveže s hrvatskom obalom.

Posljednji seminar održan je u Donjecku, 17. svibnja 2012. gdje su predstavnicima turističkih agencija ovog milijunskog grada i cijele oblasti prezentirane sve mogućnosti i turistički proizvodi naših turističkih regija. Seminar su posjetili agenti kojima je hrvatska turistička ponuda dobro poznata.U okviru ovog seminara, a na inicijativu Predstavništva HTZ-a u Rusiji započeli su razgovori o uvođenju izravne charter linije, planiranim letovima iz Donjecka za Split, čime bi cijela Dalmacija postala znatno dostupnija turistima ove regije. Iako za sada nije jos uvijek potvrđen spomenuti program, velika je vjerojatnost da će, uz podršku ukrajinskog avioprijevoznika Aerosvit i ovaj grad izravnim letovima već u ovoj godini biti povezan s hrvatskom obalom.

Predstavništvo HTZ-a u Rusiji za navedene je seminare osiguralo promidžbene materijale i korisne informacije te promidžbene filmove u izdanju Hrvatske turističke zajednice. Nakon završetka seminara, direktor Predstavništva HTZ-a u Rusiji, Mladen Falkoni izrazio je zadovoljstvo uspješno odrađenim seminarima i interesom agenata te istaknuo da je pred nama još jedna dobra sezona s ukrajinskog tržišta.

Hrvatska je u Ukrajini posljednjih nekoliko godina traženo odredište za odmor, a promidžbene aktivnosti HTZ-a na ukrajinskom tržištu imaju za posljedicu iznimno dobre rezultate, ističe Falkoni. Prema podacima sustava turističkih zajednica u prva četiri mjeseca 2012. godine s ukrajinskog tržišta zabilježen je porast u dolascima za 11 posto te noćenjima za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok prognoze za sezonu 2012. daju razloga za optimizam.Pisane vijesti