Održana konferencija o hotelima budućnosti

Slika /arhiva/120316-espla_J6.jpg

Nove kvalitetne ideje i tehnologije u kombinaciji s prirodnim i ostalim resursima u okruženju preduvjet su za stvaranje hotela budućnosti – rekao je zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo na konferenciji Future Hotels koja je, između ostalog, pokušala dati odgovore na pitanje kako postati hotel budućnosti u ovim izazovnim i promjenjivim vremenima. Zamjenik Valjalo govorio je i o mjerama za podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma te pritom posebno naglasio nižu stopu PDV-a, od 10 posto, koja će se početi primjenjivati s početkom sljedeće godine. Istaknuo je i odluku Vlade RH o privatizaciji preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Jedna od mjera koja bi trebala utjecati na podizanje konkurentnosti sektora bit će i profesionalizacija i restrukturiranje sustava turističkih zajednica, pri čemu će turističke zajednice postati nositelji destinacijskog menadžmenta.

Nove kvalitetne ideje i tehnologije u kombinaciji s prirodnim i ostalim resursima u okruženju preduvjet su za stvaranje hotela budućnosti – rekao je zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo na konferenciji Future Hotels koja je, između ostalog, pokušala dati odgovore na pitanje kako postati hotel budućnosti u ovim izazovnim i promjenjivim vremenima.

Zamjenik Valjalo govorio je i o mjerama za podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma te pritom posebno naglasio nižu stopu PDV-a, od 10 posto, koja će se početi primjenjivati s početkom sljedeće godine. Istaknuo je i odluku Vlade RH o privatizaciji preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Jedna od mjera koja bi trebala utjecati na podizanje konkurentnosti sektora bit će i profesionalizacija i restrukturiranje sustava turističkih zajednica, pri čemu će turističke zajednice postati nositelji destinacijskog menadžmenta. No, za ostvarenje zacrtanih ciljeva važan je iskren dijalog, odnosno otvorena komunikacija javnog i privatnog turističkog sektora, poručio je zamjenik Valjalo i dodao kako se temeljem javno-privatnog partnerstva pripremala i ova turistička godina.

Okupljenim hotelskim stručnjacima obratio se i predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Kristian Šustar. Istaknuo je kako se hrvatski turizam i hotelijerstvo nalaze na određenoj prekretnici te da su hotelijerima potrebni novi modeli. Prave smjernice za snažniji razvoj hotelijerstva u našoj zemlji, naglasio je Šustar, dat će i Strategija razvoja hrvatskog turizma, koja je u pripremi, a čiji se završetak očekuje u rujnu ove godine.

U okviru konferencije govorili su predstavnici vodećih svjetskih hotelskih grupacija, kao što su Kempinski, Accor Hotels, Fairmont i dr., a riječi je bilo i o društvenim mrežama, dizajnu, online promociji i marketingu, održivom razvoju, kvaliteti usluge te budućim trendovima razvoja u hotelskoj industriji.

Uz spomenute, na konferenciji je, između ostalih, govorila i Sanja Čizmar, direktorica konzultantske tvrtke u turizmu Horwath HTL, koja je i sponzor ove konferencije.Pisane vijesti