Od 1. lipnja sezonski plovidbeni red u obalnom linijskom pomorskom prometu

Slika 29.5.2009
Trajekti i putnički brodovi hrvatske bijele flote od ponedjeljka 1. lipnja 2009. godine plove po sezonskim plovidbenim redovima koji će vrijediti do 30. rujna, izvijestili su danas iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Iz Agencije pritom ističu da se, premda u sezoni 2009. nema velikih novosti u odnosu na lanjsko ljeto, očekuje da će bijelo brodovlje biti glavni oslonac turizmu na otocima.

"Temelji za dosad najbolju organizaciju prometa stvoreni su prošle godine, kada je na gotovo svim linijama osjetno povećan broja putovanja, a znatno je porastao i kapacitet brodovlja, jer je nacionalni brodar Jadrolinija uveo je u plovidbu tri velika i gotovo posve nova trajekta", navodi se u priopćenju.

Iz Agencije podsjećaju da je u javnom obalnom linijskom prometu na Jadranu promet prošle godine dosegnuo rekordnih 11.887.998 putnika i 2.914.683 vozila, ali da unatoč tomu gužvi i dugih čekanja na ukrcaj gotovo da i nije bilo.

Ni u sezoni koja upravo počinje gužve se ne očekuju, ističu iz Agencije.

Napominju pritom da je za srpanj ove godine najavljena isporuka broda "Biokovo", najmodernijeg trajekta za lokalne pruge kapaciteta 138 vozila i 1200 putnika, koji se u Splitu gradi za Jadroliniju. "Biokovo" će preuzeti liniju Supetar-Split, najprometniju na Jadranu po broju vozila.

Od sezonskih veza koje se uvode 1. lipnja iz Agencije izdvajaju brzobrodsku liniju Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar, na kojoj plovi dvotrupac "Bišovo" brodara Linijska Nacionalna Plovidba d.d.

Na pruzi koja povezuje Istru s Kvarnerom i Dalmacijom i u sezoni 2008. zabilježen je značaj rast prometa, a to se očekuje i ovoga ljeta.

Više putnika očekuje se na klasičnoj brodskoj liniji između Trogira, Slatine i Splita, na kojoj plovi brod "Sestrice".

Mediteranska plovidba iz Korčule svojim je trajektima već otvorila sezonsku liniju između Drvenika kod Makarske i luke Dominče na Korčuli.

Jadrolinija pak od 1. lipnja uvodi sezonsku trajektnu liniju Vela Luka-Lastovo na kojoj će trajekt ploviti dva puta dnevno, te brzobrodsku liniju Split-Milna-Hvar. Brzi brod svakog dana plovi do Hvara, a jednom tjedno do Milne na otoku Braču.

Sezonski plovidbeni redovi usklađeni su s potrebama jadranskih otoka te je u postupku njihova usuglašavanja uvažen najveći dio želja i zahtjeva otočana, zaključuje se u priopćenju Agencije za obalni linijski pomorski promet. (Hina)

 


Pisane vijesti