Mitsko-povijesna staza Trebišća-Perun kao kulturno-turistička atrakcija

Slika /arhiva/120922-trebisce5.jpg

Turistička zajednica općine Mošćenička Draga i agencija Annalinea organiziraju, u subotu, 21. rujna, pješačenje po mitsko-povijesnoj stazi Trebišća-Perun, uređenoj na području Parka prirode Učka. Polazak u 10 sati ispred Agencije Annalinea - INFO PUNKT Mošćenička Draga.

Na ovo su područje došli prvi Slaveni i ono je postalo mjesto njihovih vjerovanja i okoliš u kojemu su se odvijala mitska zbivanja između boga Peruna i boga Velesa. Znanstvena su istraživanja dokazala ranije pretpostavke kako su obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Rezultati tih istraživanja, nastalih na inicijativu Katedre čakavskog sabora, predstavljeni su u muzejskoj zbirci u samom mjestu Trebišća. Temelj istraživanja bila je trilogija akademika Radoslava Katičića: Božanski boj, Zeleni lug i Gazdarica na vratima, dok je istraživački rad proveo profesor docent Tomo Vinšćak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a profesor Vitomir Belaj u književno istraživačkom smislu. Autor mitološke priče i same staze za Trebišća je Grga Frangeš, a potporu cijelom projektu pružili su Park prirode Učka, Katedra čakavskoga sabora Mošćenička Draga, Općina i Turistička zajednica M. Draga, te mnogi pojedinci i entuzijasti.

Uz informacijske ploče postavljene duž staze i stručno pojašnjenje mitova i vjerovanja starih Slavena, ova je priča zaokružena kao cjelovit kulturno-turistički proizvod, s namjerom daljnjeg razvijanja u pravu turističku atrakciju.Najave