Milijunti putnik u zračnim lukama u Splitu i u Zagrebu

Slika /arhiva/P-FAH-H7274835.jpg

Čak osam dana prije nego prošle godine kroz Zračnu luku Split u srijedu je prošao ovogodišnji milijunti putnik, odnosno putnica na letu Croatia Airlinesa za Zuerich. Ovogodišnja milijunta putnica u Zračnoj luci Split je švedska državljanka Satumaarika Emmesjoe koja je s obitelji godišnji odmor provela u Dalmaciji.

Ističući kako su ove godine milijuntu putnicu dočekali osam dana ranije nego 2014. iz splitske Zračne luke navode kako do sada bilježe rast prometa putnika od 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Na maloj svečanosti predstavnici Zračne luke Split uručili su milijuntoj putnici prigodni poklon bon u vrijednosti 300 eura iskoristiv u Duty Free Shop-u zračne luke, a od Croatia Airlinesa dobila je dvije povratne karte na jednom od njihovih letova po njenom izboru.

Jubilarna putnica je izjavila kako je ugodno iznenađena nagradom te da nije očekivala takav završetak godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Napomenula je da joj je cijelo vrijeme u Hrvatskoj bilo zaista lijepo te je poručila kako će se s obitelji ponovno vratiti u Hrvatsku.

Dva dana ranije, hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines prevezao je milijuntog putnika u ovoj godini, dan ranije nego lani, a ovogodišnji milijunti putnik je Maro Popović koji je doputovao iz Amsterdama u Zagreb.

U domaćem avioprijevozniku očekuju da će od početka godine do kraja srpnja, broj putnika u odnosu na jednako prošlogodišnje razdoblje biti veći za jedan posto.

U 2015. godini u zrakoplovima hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika očekuje se ukupno oko 1,88 milijuna putnika, odnosno dva do tri posto više nego lani.

Zrakoplovi Croatia Airlinesa tijekom udarne sezone izravno povezuju Hrvatsku s 30 europskih odredišta u 18 država, a Zagreb i sa šest hrvatskih zračnih luka - Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Osijek i Bol na Braču.

Od prvog leta 1991. godine do danas, zrakoplovima Croatia Airlinesa ukupno je prevezeno 30,8 milijuna putnika, od čega 21,2 milijuna na međunarodnim letovima, a 9,6 milijuna na letovima unutar Hrvatske. 

U floti Croatia Airlinesa je 12 zrakoplova - četiri Airbusa 319 kapaciteta 144 sjedala, dva Airbusa 320 sa 174 i šest zrakoplova Dash 8-Q400 sa 76 sjedala.

(Hina)Pisane vijesti