Milijunti posjetitelj Plitvičkih jezera

Slika /arhiva/plitvice-bd-006.jpg

U Nacionalnom parku Plitvička jezera prodano je ove godine milijun ulaznica, a milijunti je posjetitelj Myung Ken Lee iz Južne Koreje. Danas je milijunti gost bio ugodno iznenađen, kao i njegova supruga Kyund Ae Min, poklon bonom za trodnevni povijesno-turistički doživljaj srednje Dalmacije, tri hotelska noćenja u Trogiru i stručno vođen obilazak nekoliko hrvatskih lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, rekla je Hini ravnateljica Natalija Božićević. Poklon bonom su obuhvaćene i ulaznice za Muzej grada Splita, Dioklecijanove podrume, za zvonik splitske katedrale i kriptu, te Jupiterov hram i u Šibeniku za Katedralu sv. Jakova.

Prošle je godine milijunta ulaznica na Plitvicama bila prodana 16 dana ranije, 4. rujna, a na današnji je dan ove godine prodano 40.000 ulaznica manje nego lani. Nešto manje posjetitelja bilo i tijekom srpnja i kolovoza, ali najviše se taj nedostatak odnosi na rujan, zbog preobilnih oborina i poplavljenih šetnica, tako da nekoliko dana nisu vozili vlakovi i brodovi, rekla je Božićević.

Procjenjuje da bi se do kraja godine taj nedostatak mogao i nadoknaditi, ako se vrijeme smiri, jer 40.000 manje prodanih ulaznica na ukupno milijun nije zabrinjavajući postotak. Osim toga Božićević smatra da je u jeku sezone preveliki pritisak posjetitelja, te da prostor Nacionalnog parka ne može trpjeti daljnja povećanja, ni ekološki, ni uz postojeće kapacitete elektro vlakova i elektro brodova, te kapaciteta samih šetnica i staza. (Hina)Pisane vijesti