Kulinarska manifestacija „Chtef“ Zagorski chef i panel diskusija „Europa u našoj regiji – Razvojem do turizma“

Slika /arhiva/z_chtef-eu-L.jpg

Pozivamo vas na na veliku kulinarsku manifestaciju „Chtef“ Zagorski chef i na panel diskusiju s temom „Europa u našoj regiji – Razvojem do turizma“ Open Days 2013, u utorak, 29. listopada s početkom u 12 sati, Bluesun hotel Kaj, Marija Bistrica (Zagrebačka bb).

Kulinarski show „Chtef“ Zagorski chef, treće je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je autohtona zagorska jabuka i svinjsko meso kao središnja tema. Ovogodišnji kulinarski spektakl Krapinsko-zagorske županije u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica, održat će se u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici, gdje će se sedam vrhunskih kuhara zagorskih restorana, hotela i agroturizama boriti za titulu trećeg po redu Zagorskog chefa.

„Chtefu“ Zagorskom chefu, manifestaciji koja ima izniman turistički i gospodarski značaj za Zagorje, regiju koja je prepoznala vrijednost svojih autohtonih proizvoda (ekološki i integrirani poljoprivredni proizvodi) i na kojima gradi robne marke i turističke brandove, pridružit će se ministar turizma Darko Lorencin i direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić. Oni su ujedno, uz župana Željka Kolara, predsjednika Uprave Koncerna Sunce d.d., Jaku Andabaka, direktoricu Sektora za turizam HGK Leilu Krešić-Jurić te zamjenicu direktorice Zagorske razvojne agencije Helenu Matuša glavni panelisti na panel diskusiji „Turizmom do razvoja“ koja će se održati odmah nakon završetka kulinarskog show-a u Kongresnoj dvorani hotela u 13.45 sati.

Riječ je o ovogodišnjem regionalnom događaju Open Days – Europa u mojoj regiji kojim Odbor regija EU svake godine potiče razmjenu iskustava, prezentaciju razvojnih kapaciteta i načine suočavanja s preprekama koje su svakodnevno prisutne na regionalnoj razini, a koji zajednički provode Krapinsko-zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i HGK Županijska komora Krapina. Događanje je ove godine posvećeno turizmu, a jedna od tematskih cjelina nosi naziv „Izazovi i rješenja“ u okviru koje će se raspravljati o ulozi i snazi turizma u razvoju regije. Moderatorica panela je Damira Gregoret.

Kuhari Ivica Žulj iz Termi Jezerčica, Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj, Mislav Božić iz Hotela&Restorana Villa Magdalena, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek, Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, imat će težak zadatak pripremiti glavno jelo i desert od svinjskog mesa i autohtone zagorske jabuke kao središnje teme ovogodišnje kulinarske manifestacije.

Zagorski kulinarski spektakl počinje u 12 sati, a pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju.

Posjetitelji Bluesun hotela Kaj moći će pratiti ocjenjivanje gotovih jela, ali i uživati u bogatom popratnom programu koji će voditi novinar Domagoj Jakopović Ribafish. Očekuju ih degustacije brojnih zagorskih delicija poput meda, mesa zagorskog purana, bučinog ulja, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača od meda te vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca. Posebno iznenađenje u tradicionalnih zagorskih delicija od zadanih namirnica pripremit će Zdenko Brlić, majstor kuhar iz Zaboka.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled  jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela- moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.Najave