Krapinske Toplice 150 godina obilježavaju prvim "Badl festom"

Slika /arhiva/120720-krapinske-toplice.jpg

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja 150 godina od izgradnje prvog uređenog kupališta u Krapinskim Toplicama danas u tom mjestu počinje petodnevna ljetna kulturno-turistička manifestacija, prvi "Badl fest" u sklopu koje će se do 23. srpnja održavati brojni i raznoliki gastronomski, zabavni i kulturni programi, doznaje se iz Turističke zajednice općine Krapinske Toplice.

Uz Turističku zajednicu pokretač i organizator te manifestacije je i općina Krapinske Toplice, a cilj je uz promociju turističke i druge ponude tih Toplica i cijele Krapinsko-zagorske županije podsjetiti i na trgovca konjima Jakova Badla koji je izliječivši svoj išijas na ljekovitim vrelima pokrenuo gradnju i 1862. dovršio prvo kupalište.

Time je 'udario' temelje današnjem zdravstvenom turizmu Krapinskih Toplica, koje su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježile blizu pet tisuća dolazaka gostiju ili 12 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, ali je s blizu 20 tisuća noćenja.

U povodu 150 godina Toplica i manifestacije "Badl fest" direktor Turističke zajednice Ernest Svažić ističe da su u Badlovo vrijeme Krapinske Toplice bile etablirani srednjoeuropski 'kurort' koji je gostima uz vrhunsku zdravstvenu skrb i ugostiteljsku ponudu nudio i bogat društveni i zabavni život. Stoga su inspirirani time odlučili ove godine pokrenuti tu manifestaciju.

Petodnevni program manifestacije počeo je danas okruglim stolom o turističkoj valorizaciji zagorske klijeti, a večeras će, uz zabavni program, biti predstavljena i monografija "Krapinske Toplice i njihova vrela".
Idućih dana u sklopu "Badl festa" u Krapinskim Toplicama održavat će se brojne kazališne predstave i koncerti za djecu i odrasle, kao i razna gastro natjecanja te izložbe i drugi programi. (Hina)



Pisane vijesti