Istraživanje baštine u hvarskom podmorju

Slika /arhiva/101013-podmorje-w.jpg

Brodovi "Fortaleza" i "Isis", u vlasništvu Udruge »Aurora« - Ocean Exploration and Education Trust iz SAD-a, istražuju baštinu na velikim dubinama u hvarskim vodama.

Taj međunarodni projekt, koji će potrajati dva tjedna, osim spomenute udruge, provode i Sveučilište u Zadru, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Muzejom hvarske baštine, Muzejom Staroga Grada, Nautičkim centrom i Ispostavom Lučke kapetanije u Hvaru te Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane RH.

"Riječ je o projektu istraživanja baštine na velikim dubinama, nazvanu Triton – Deep Water Heritage Research Project, a pretražna mreža locirana je na zapadnom dijelu otoka, a zahvaća dio rta Pelegrina te početak Paklenoga kanala i Paklenih otoka", kazala je mr. sc. Irena Radić-Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Ona je i voditeljica projekta zajedno s prof. dr. sc. Zoranom Vukićem iz Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije FER-a Sveučilišta u Zagrebu.

Morsko se dno pregledava side-scan sonarom i robotskim kamerama, uz istodobnu edukaciju hrvatskih stručnjaka. Na kraju istraživanja bit će predstavljeni rezultati kako bi se projekt približio široj javnosti.

Svi sudionici žele da projekt preraste u dugoročnu suradnju i sustavno istraživanje hvarskog podmorja te da se rezultati uključe u kulturno-turističku ponudu i grada i otoka Hvara. (Hina)


Pisane vijesti