HTZ započinje izradu informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Hrvatska turistička zajednica potpisala je danas s tvrtkom Omega Software ugovor o izradi i održavanju informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, čime započinje veliki projekt koji će dovesti do znatnog unapređenja poslovanja turističkih zajednica na poslovima prijave i odjave turista kao i kontrole naplate boravišne pristojbe.

''Ovaj projekt, na kojega sam osobito ponosan, iznimno je važan za hrvatski turizam. Radili smo ga dugo i temeljito u suradnji s predstavnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva i predstavnicima svih razina turističkih zajednica. Svi dosadašnji napori u prikupljanju statističkih podataka o broju noćenja i dolazaka turista ovime će maksimalno biti olakšani i dat će precizne podatke u svakome trenutku. Naglašavam kako je 2015. godina testna godina za ovaj projekt, tijekom koje će se provesti edukacija svih zaposlenika sustava turističkih zajednica kako bi se u sustav u punu primjenu uveo u 2016. godini'', rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

„Jedinstveni informacijski sustav za prijavu i odjavu turista projekt je od nacionalnog značenja i ponosni smo što smo dio njega. Bitno je naglasiti da se cijeli projekt oslanja na kvalitetan rad Hrvatske turističke zajednice u cjelini i predstavnika Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a mi ćemo mu doprinijeti svojim znanjem, iskustvom i metodologijom. Sigurni smo da ćemo opravdati povjerenje i da će ovaj projekt dugoročno pružati vrijednost cijelom sektoru turizma, a na zadovoljstvo svih korisnika“, rekao je direktor tvrtke Omega Software Goran Mihalić.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista jedinstveni je informacijski sustav koji će funkcionalno povezati sve razine turističkih zajednica u Republici Hrvatskoj, a bit će dostupan putem Interneta kao web aplikacija. Preko ovog sustava povezat će se i međusobno dijeliti osnovne turističke informacije svih 300-tinjak turističkih zajednica te oko 60.000 pružatelja usluga smještaja, a pojedina turistička zajednica imat će uvid u sve prikupljene podatke o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima kao i kretanjima turista na svom području.

Sustav će služiti i prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima na području Republike Hrvatske, prijavi i odjavi turista od strane pružatelja usluga smještaja putem Interneta, obračunu i kontroli naplate boravišne pristojbe, obradi i analizi podataka te izvještavanju u statističke svrhe.

Praćenje kretanja turista ovim je moguće u gotovo realnom vremenu, s odmakom od najviše 24 sata, po jednoj ili više kriterija kao što su duljina posjeta, lokacija, spol, dob, država ili mjesto prebivališta, što će turističkim zajednicama omogućiti provođenje aktivne marketinške politike, a javnosti pružiti aktualne podatke o kretanju turista.

Kako bi informacijski sustav u 2016. godini ušao u punu primjenu, u narednom razdoblju intenzivno će se raditi na informiranju javnosti o procesu implementacije sustava i njegove opće korisnosti, edukaciji svih budućih korisnika sustava, tehnološkoj prilagodbi sustava turističkih zajednica te izvršenju određenih promjena u zakonodavnome okviru.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista pružateljima usluga u turizmu omogućit će kvalitetne i važne informacije kojima će se aktivno prilagođavati ponuda prema krajnjim korisnicima, ali i omogućiti postizanje sinergijskog učinka svih turističkih dionika u promociji hrvatskog turizma kao i u stvaranju konkurentnosti ponude.Pisane vijesti