HTZ: U sedam mjeseci i u srpnju turistički minusi 3 do 5 posto

Slika 7.8.2009
Na hrvatskom je Jadranu u sedam mjeseci ove godine boravilo 5,3 milijuna turista, ostvarivši 29,7 milijuna noćenja, što je 5 manje dolazaka i 3 posto manje noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, dok su srpanjski minusi manji odnosno bilo je po 3 posto manje dolazaka i noćenja nego u prošlogodišnjem srpnju, prvi su podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

U srpnju su navedeni minusi u odnosu na rezultat u istom lanjskom mjesecu zabilježeni s 48 posto od ukupnih sedmomjesečnih ili 2,5 milijuna turističkih dolazaka te s 59,5 posto od ukupnih ili 17,7 milijuna noćenja.

Od toga su većinu odnosno 2,26 milijuna ili 2 posto manje dolazaka i 15,7 milijuna ili 3 posto manje noćenja ostvarili strani turisti, koji su time i najviše pridonijeli, s obzirom na krizu, ipak dobrom ukupnom srpanjskom rezultatu.

S druge strane, domaći su turisti s 239,7 tisuća dolazaka i 1,9 milijuna noćenja u srpnju zabilježili pad od 12 i 5 posto u odnosu na lanjski srpanj.

U srpnju su, po prvim podacima HTZ-a, i sve jadranske županije, osim Ličko-senjske (koja bilježi slične rezultate lanjskim), imale minuse dolazaka i noćenja, i to Istra od 1 i 4 posto, Primorsko-goranska županija od 1 i 3 posto, Šibensko-kninska od 7 i 1 posto, Zadarska od 9 i 2 posto te Splitsko-dalmatinska od 6 i 4 posto.

Dubrovačko-neretvanska županija u ovom je srpnju pak imala jednak turistički posjet kao i lanjski, ali je noćenja bilo 2 posto manje.

Slična je situacija po jadranskim županijama i po prvim podacima HTZ-a za sedam mjeseci. Sve su, osim Ličko-senjske, zabilježile padove dolazaka i noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu su ti minusi nešto veći nego u srpnju.

Pad dolazaka i noćenja u Istri tako je bio po 3 posto, u Primorsko-goranskoj županiji 2 i 3 posto, u Šibensko-kninskoj 10 i 2 posto, u Zadarskoj 8 i 2 posto, u Splitsko-dalmatinskoj 9 i 6 posto, a u Dubrovačko-neretvanskoj 6 i 3 posto.

Ličko-senjska županija jedina je u sedam mjeseci ove godine zabilježila poraste dolazaka i noćenja, i to od po 3 posto u odnosu na lani.

Od ukupnih 5,3 milijuna turističkih dolazaka i 29,7 milijuna noćenja na Jadranu u sedam mjeseci ove godine većinu su ili 4,5 milijuna dolazaka te 26,3 milijuna noćenja ostvarili strani turisti, čime su u odnosu na lanjskih sedam mjeseci zabilježili pad od 4 i 3 posto.

Domaćih je turista i njihovih noćenja bilo 11 i 6 posto manje odnosno 700,9 tisuća dolazaka i 3,4 milijuna noćenja. (Hina)


Pisane vijesti