Hrvatska u 2016. Austrijancima najomiljenije europsko turističko odredište

Slika /arhiva/P-H20160304003813.jpg

Hrvatska bilježi kontinuirano povećanje broja austrijskih turista, a prema anketama Austrijancima će ove godine Hrvatska biti najomiljenije europsko turističko odredište, rekao je u petak direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Beču Ranko Vlatković. On sudjeluje na konferenciji industrije zdravstvenog turizma (HTI) koja se održava u austrijskom glavnom gradu, u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore. Ta se konferencija ove godine prvi put održava izvan granica Hrvatske, kako bi u najvećem svjetskom kongresnom gradu Beču, predstavila cjelovitu ponudu hrvatskog wellness, lječilišnog i medicinskog turizma.

Hrvatska bilježi kontinuirano povećanje broja austrijskih turista, a prema anketama Austrijancima će ove godine Hrvatska biti najomiljenije europsko turističko odredište, rekao je u petak direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Beču Ranko Vlatković.

On sudjeluje na konferenciji industrije zdravstvenog turizma (HTI) koja se održava u austrijskom glavnom gradu, u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore. Ta se konferencija ove godine prvi put održava izvan granica Hrvatske, kako bi u najvećem svjetskom kongresnom gradu Beču, predstavila cjelovitu ponudu hrvatskog wellness, lječilišnog i medicinskog turizma.

Od destinacija zdravstvenog turizma, Austrijancima su najatraktivniji Opatija i Lošinj, rečeno je na konferenciji čiji je cilj Hrvatsku učiniti međunarodno prepoznatljivim odredištem zdravstvenog turizma. S tim u vezi direktor HTI konferencije Zdeslav Radovčić upozorio je da još nisu poduzeti značajniji koraci u provedbi ambicioznog akcijskog plana donesenog u lipnju prošle godine. Njegova bi  provedba Hrvatskoj trebala donijeti dvije milijarde eura godišnje, od čega bi same bolnice mogle uprihoditi oko sto milijuna eura.

"Očekujem da će nova ekipa koja trenutno koordinira ministarstva zdravlja, turizma, HTZ i HGK imati više inicijative i biti brža u provođenju tog akcijskog plana", rekao je Radovčić koji očekuje da će Ministarstvo zdravlja do kraja godine provesti kategorizaciju specijalnih bolnica, kako bi se mogle pozicionirati na turističkom tržištu.

Konferencija posvećena usponu tržišta zdravstvenog turizma okupila je 200-tinjak sudionika od SAD-a do Kine, iz svih sfera koje se naslanjaju na industriju zdravstvenog turizma, u sklopu kojega se u sferi medicinskog turizma najviše traže usluge iz područja estetske kirurgije, stomatologije, ortopedske kirurgije, tretmana pretilosti, medicinski potpomognute oplodnje i oftalmološke kirurgije.

Konferencija završava u subotu, 5. ožujka, radionicom na kojoj će bolnički rukovoditelji, liječnici, bolničari i osiguravatelji, zainteresirani za medicinski turizam, moći proširiti svoja znanja i dobiti certifikat Udruženja medicinskog turizma ( Medical Tourism Association).

Hrvatsku je 2015. godine posjetilo milijun i 200 tisuća austrijskih turista koji su ostvarili šest i pol milijuna noćenja, što je povećanje od 8,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. (Hina/FaH)Pisane vijesti