HGK u 2015. očekuje rast turističkih noćenja za 2,4 posto

Slika /arhiva/grbhgk100.gif

Nakon snažnog rasta turističkih dolazaka i noćenja u siječnju, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) procjenjuju da bi u cijeloj ovoj godini rast noćenja u Hrvatskoj mogao iznositi 2,4 posto, gotovo isto kao i lani.

Početkom tjedna Državni zavod za statistiku (DZS) izvijestio je kako je u siječnju u domaćim komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno oko 143,2 tisuće turističkih dolazaka, što je 15,4 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je broj noćenja porastao za 16,2 posto, na otprilike 362,4 tisuća.

Pritom je broj dolazaka domaćih turista u siječnju bio za 2,8 veći na godišnjoj razini, dok je broj njihovih noćenja porastao za 7,9 posto, na 173,8 tisuća, što čini 48 posto ukupnih noćenja.

Dolazaka stranih turista bilo je, pak, u siječnju 28,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je broj njihovih noćenja povećan za 25,1 posto, što predstavlja, navode analitičari HGK, najbržu dinamiku rasta u nekom mjesecu unatrag gotovo dvije godine.

U analizi, objavljenoj u srijedu, HGK ističe i kako je to prvi puta u posljednjih 15-ak godina da je broj noćenja stranih turista u siječnju bio veći u odnosu na domaće turiste. Broj noćenja stranih turista dosegnuo je, naime, 188,6 tisuća.

"Kod domaćih se turista, i to unatoč rastu, još uvijek bilježi niska razina turističkih noćenja – 16,6 posto manje nego u siječnju 2008. godine - dok se kod stranih turista bilježi rekordna razina u posljednjih 15-ak godina", navodi HGK u osvrtu na izvješće DZS-a.

Te razlike u kretanjima domaćih i stranih turista rezultat su višegodišnje gospodarske krize koja je, ističu analitičari HGK, ipak manje izražena u većini zemalja EU-a u odnosu na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

"Nakon što je prošle godine zabilježen rast noćenja turista za 2,6 posto u odnosu na godinu ranije, u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnog trenda turističkih kretanja te rast ukupnih noćenja za oko 2,4 posto", ističe u izvješću Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

(Hina)Pisane vijesti