Gospodarski trendovi i pokazatelji u 2014. godini

Slika /arhiva/150108_lsd_vrh001.jpg

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zajedno s ministrima Borisom Lalovcem, Ivanom Vrdoljakom, Darkom Lorencinom i Gordanom Marasom, predstavio je gospodarske trendove u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na 2014. godinu.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, zajedno s ministrima Borisom Lalovcem, Ivanom Vrdoljakom, Darkom Lorencinom i Gordanom Marasom, predstavio je gospodarske trendove u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na 2014. godinu.

ZAGREB, 8. siječnja 2015. (Hina) - Vlada u prve tri godine mandata stvorila temelje za ekonomski oporavak i rast, ustvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na konferenciji za novinare na kojoj je nakon sjednice Vlade u četvrtak sudjelovao sa četvoricom ministara iz gospodarskih resora.

Grčić kaže da je Vlada u sva tri svoja glavna cilja, uređenju države, sređivanju javnih financija i stvaranju temelja za oporavak i rast, uspjela postići značajne uspjehe koji su daleko iznad postignuća prethodne, HDZ-ove Vlade. Pri tome je Vlada, rekao je Grčić, uspjela u kontinuiranoj zaštiti najugroženijih, ispunivši sve obveze prema tom dijelu stanovništva. Unatoč svemu tome, dodaje, Vlada nije uspjela podići BDP u pozitivne vrijednosti, a najveći razlozi tomu po njegovu su mišljenju duboka kriza građevinarstva i smanjenje javne potrošnje zbog fiskalne konsolidacije, što je utjecalo na smanjenje investicija.Drži da će BDP za 2014. godinu biti na razini projekcija iz zadnjeg rebalansa proračuna, a u 2015. očekuje pomak k pozitivnim vrijednostima. Ocjenjuje kako većina ekonomskih pokazatelja u 2014. godini ukazuje na promjenu trenda prema pozitivi, a očekuje da će se to nastaviti i u 2015. godini.

"Tunel je prilično dug, kroz njega se vozimo, ali s jasnim ciljem, a to je stvaranje uvjeta za održivo i stabilno gospodarstvo", kaže Grčić. Pri tome tvrdi da je Vlada domaće gospodarstvo od trgovačkog i rentijerskog, baziranog na kreditima, usmjerila prema onom temeljenom na industriji i izvozu. "To je jedno od najvećih postignuća ove Vlade", tvrdi Grčić nabrajajući podatke službene statistike koji govore o rastu industrijske proizvodnje, robne razmjene i izvoza, turizma i trgovine na malo, o padu broja nezaposlenih te rastu indeksa pouzdanja i očekivanja potrošača.

SDP-ova Vlada po njegovim je riječima znatno uspješnija od prethodne, HDZ-ove, a tu tezu oslikava podacima o kumulativnom padu BDP-a od 10 posto za vrijeme prethodne Vlade, što je puno veća negativna stopa od onih koje bilježe aktualni 'stanovnici' Banskih dvora.

Grčić tvrdi da njegov današnji istup i istup kolega iz Vlade nije radi pomoći predsjedničkom kandidatu Ivi Josipović nego da je Vlada napokon morala argumentirano odgovoriti opozicijskim prozivkama za nestručnost, nesposobnost i nerad. "Podaci lijepo pokazuju tko je radio, a tko nije", kaže Grčić. Na novinarsku opasku da je za mandata prethodne Vlade ipak nakratko prekinut trend pada BDP-a, odgovorio je da se to nije odrazilo na ukupno stanje gospodarstva te da je zapravo bila riječ o pumpanju javne potrošnje.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras manje je uvijeno od Grčića ocijenio da je "nestručna, nesposobna i dijelom korumpirana HDZ-ova Vlada" za sobom ostavila "crnu rupu", koja je "progutala preko 50.000 obrta i tvrtki", što sadašnja Vlada, po njegovim riječima, ispravlja pa tako navodi da je u zadnje tri godine otvoreno 2.000 novih tvrtki i obrta više nego što ih je ugašeno. Kaže i da je sadašnja Vlada u poduzetništvo usmjerila dva i pol više puta subvencija i poticaja nego od 2007. do 2011.

"Nestručna, nesposobna i dijelom korumpirana Vlada HDZ-a ostavila nam je ovakvu situaciju koja je bila jako teška. Nakon tri godine rada pozitivni pokazatelji se vide i Hrvatska izlazi iz recesije i krize. Idemo naprijed i izvući ćemo ovu zemlju iz gospodarske krize", ustvrdio je Maras.

Ministar financija Boris Lalovac pak tvrdi da je sadašnja Vlada na plaćama, materijalnim rashodima i subvencijama u odnosu na 2011. uštedjela 4 milijarde kuna, smanjila nelikvidnost, a predstečajnim nagodbama uspjela spasiti brojne tvrtke i radna mjesta.Očekuje da će povećanje plaća zbog izmjena sustava poreza na dohodak donijeti rast potrošnje, napominjući da je ona, možda zbog anticipacije većih primanja, u prvih sedam dana siječnja na godišnjoj razini porasla za 0,7 posto.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak među Vladine uspjehe svrstava početak realizacije energetskih projekata čime, kako je rekao, Hrvatska postaje energetsko čvorište regije. U rastu industrijske proizvodnje vidi indikator reindustrijalizacije, a podsjeća i na, po njemu uspješno, restrukturiranje brodogradnje te pomak Hrvatske na Doing Business ljestvici.

Ministar turizma Darko Lorencin ističe pet postotni rast dolazaka i 2,5 postotni rast prihoda od turizma u prvih devet lanjskih mjeseci te vrlo uspješan treći, ljetni turistički kvartal. Najavljuje rad na promociji i jačanju Hrvatske kao brenda, nastavak privatizacije i jačanje destinacijskog menadžmenta.Pisane vijesti