Enogastronomija još nije komparativna prednost hrvatskog turizma

Slika /arhiva/vesna_mojaroza14_hum.jpg
Enogastronomija je važno, no za hrvatski turizam i bolno pitanje, jer većinu onoga što nudimo kao adut u turizmu i u ugostiteljstvu nije ni kvalitetno ni autohtono, pa se ne može reći da je to naša komparativna prednost, ustvrdio je u četvrtak predsjednik saborskog odbora za turizam Goran Beus Richemberg (HNS). 
 
Ipak, dobra je vijest da u području enogastronomije napredujemo, istaknuo je Beus Richembergh na tematskoj sjednici Odbora za turizam u Toplicama Sveti Martin.
 
Smatra da se Hrvatska nikad u potpunosti neće odmaknuti od smrznute i uvozne hrane, no vjeruje da se može puno napraviti da se u ukupnoj ponudi sve više oslanja da domaće proizvođače, posebno na proizvođače ekološke hrane.
 
"Nije daleko dan kada će naši restorani doći na glas kao vrhunski i kada ćemo početi stjecati Michellinove zvijedice", naglasio je.
 
Beus Richembergh je objasnio kako je tematska sjednica održana u Međimurju jer je to odličan primjer dobre prakse, koji pokazuje da oni koji se bave proizvodnjom vina i razvojem gastronomije postižu sve bolje rezultate trudeći se brendirati autohtonost i izvornost.
 
Jedan od zaključaka tematske sjednice je i povezivanje zelene i plave Hrvatske, odnosno kako je rekao Richembergh da proizvodnja hrane postane neodvojiv dio naše turističko-ugostiteljske ponude.
 
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP), čija županija se naziva zeleno-plava, rekao je da dva projekta o klasificiranju restorana te korištenju domaćih vina i namirnica u funkciji turizma počinju davati rezultate te smatra kako se to može 'kopirati' na cijelu Hrvatsku.
 
Međimurski župan Matija Posavec (HNS), domaćin sjednice Odbora, istaknuo je da su Terme Sveti Martin jedna od rijetkih hrvatskih destinacija koja je potpisala ugovore s međimurskim poljoprivrednim proizvođačima te da je sva hrana za goste s međimurske zemlje odnosno stola.
 
Tematske sjednice Odbora za turizam Hrvatskog sabora redovito se održavaju na terenu te na njima sudjeluju eksperti i ključni ljudi hrvatskog turizma. Posljednjih nekoliko sjednica bilo je posvećeno kontinentalnom turizmu.
 
(Hina)


Pisane vijesti