DZS: U srpnju manji turistički posjet u nautičkim lukama

Slika 14.9.2009
Nautičke luke u šest jadranskih županija i u ovogodišnjem su srpnju zabilježile manji turistički posjet nego u istom mjesecu prošle godine, nautičara je došlo 18 posto manje, a noćenja je bilo 8 posto manje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Slični su postoci pada za nautičke luke i u prvih sedam mjeseci ove godine, pad dolazaka za 18 posto, a noćenja za 7 posto.

U nautičke luke u srpnju je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, došlo 153,1 tisuća nautičara koji su ostvarili 311,2 tisuće noćenja.

U razdoblju od siječnja do kraja srpnja u nautičkim je lukama zabilježeno 352,9 tisuća dolazaka, te 710,9 tisuća noćenja.

Za ovogodišnje rezultate u nautičkim lukama najzaslužniji su strani turisti, koji su i u srpnju i u sedam mjeseci u tim lukama ostvarili nešto malo više od 96 posto ukupnih dolazaka te oko 97 posto ukupnih noćenja.

Domaći su nautičari pak u tim lukama ove godine potpuno 'podbacili', odnosno broj njihovih dolazaka i noćenja i u srpnju i u sedam mjeseci gotovo je prepolovljen u odnosu na lani - dolazaka je bilo po oko 60 posto manje, a noćenja po oko 50 posto manje.

Iako je stranih turista u nautičke luke u srpnju došlo 14 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu ili njih 147,1 tisuća, s 300,9 tisuća noćenja zabilježili su manji pad, od 5 posto. 

Slično je i s postocima dolazaka i noćenja stranaca u tim lukama i u sedam mjeseci, bilo ih je 15 posto manje, a ostvarili su 4 posto manje noćenja u odnosu na lanjskih sedam mjeseci.

Među svim jadranskim županijama poraste turističkih dolazaka i noćenja u ovom su srpnju zabilježile samo nautičke luke Primorsko-goranske (2 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja) te Splitsko-dalmatinske županije (s isto kao lani dolazaka i 2 posto više noćenja).

Sve ostale županije su u srpnju imale minuse, kao što su i u sedam mjeseci sve nautičke luke u svih šest županija zabilježile pad dolazaka u prosjeku od 9 do 26 posto u odnosu na prošlu godinu, dok se pad noćenja kreće od 4 do 12 posto.

Luke Primorsko-goranske županije jedine su uspjele zabilježiti i porast noćenja od 6 posto u sedam mjeseci ove godine. (Hina)
 

Pisane vijesti