DZS: U kolovozu 8 posto više turista, 5 posto više noćenja

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U ovogodišnjem kolovozu u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj povećan je broj dolazaka turista za 8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a broj noćenja za 5,3 posto, pokazuju jučer objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su strani turisti ostvarili 93,5 posto ukupnog broja dolazaka i 94,1 posto noćenja. U komercijalnim smještajnim objektima u tome je mjesecu bilo ih je 8,2 posto više nego u kolovozu prošle godine, a ostvarili su i 5,4 posto više noćenja.

Dolasci domaćih turista u kolovozu povećani su u odnosu na isti lanjski mjesec za 5,2 posto, a broj njihovih noćenja za 2,6 posto.

U strukturi noćenja stranih turista prema zemlji prebivališta, najveći udio od 26,8 posto ostvaruju gosti iz Njemačke. Slijede turisti iz Italije, s udjelom u noćenjima od 11,4 posto, Slovenije 9,2 posto, Austrije 7,5 posto, Češke 7,4 posto, Poljske 7,2 posto i Slovačke 4,7 posto.

Najnoviji podaci DZS-a potvrđuju i ranije podatke Hrvatske turističke zajednice (HTZ) o uspješnom kolovozu. Po podacima HTZ-a, na Jadranu i u Gradu Zagrebu u kolovozu je bilo ostvareno 3,7 milijuna turističkih dolazaka i 25 milijuna noćenja, što u odnosu na isti mjesec lani predstavlja rast od 7 posto u dolascima i 4 posto u noćenjima.

Bolji rezultati nego lani zabilježeni su i kumulativno, pa je od siječnja do kolovoza ostvareno 10,64 milijuna dolazaka turista ili 5 posto više te 62,1 milijuna noćenja ili 2,3 posto više, pokazali su ranije objavljeni podaci sustava turističkih zajednica. (Hina)Pisane vijesti