DVORIŠTA: kulturno-turistička atrakcija na Gornjem gradu

Slika /arhiva/w-140716-dvorista_3.jpg

I ove se godine otvaraju vrata gornjogradskih dvorišta i otkrivaju javnosti, Zagrepčanima i sve brojnijim turistima, tijekom 10 dana sredinom srpnja kroz raznolike zabavne programe i profiliranu eno/gastro ponudu. „Svako dvorište ima svoju priču“, slogan je manifestacije, koja će se svakodnevno održavati od petka 17. do nedjelje 26. srpnja. 

Novost je ove godine i jedinstveni zeleni unutarnji vrt Atelijera Meštrović u Mletačkoj, koji će biti otvoren tijekom manifestacije, a posebna atrakcija svakako je otvorenje kultnog dvorišta u Basaričekovoj 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova - remek djelo Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli".

DVORIŠTA su nagrađivana kulturno-turistička atrakcija na Gornjem gradu u Zagrebu, partnerski kulturno-turistički projekt G.A.D. PRODUKCIJE, KATAPULT PROMOCIJE i Turističke zajednice grada Zagreba. Program Dvorišta ove je godine podržao i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Lokacije

  • Palača Balbi, Demetrova 11 (Staroslavenski institut, barokna palača i dvorište s jedinim sačuvanim bunarom na Gornjem gradu)
  • Palača Erdödy-Drašković, Opatička 29 (Državni arhiv u Zagrebu, čuva najstarije povelje iz povijesti grada Zagreba)
  • Atelijer Meštrović, Mletačka 8 (Zbirka slavnog kipara, obiteljska kuća koju je Ivan Meštrović zajedno s umjetninama, fotografijama, arhivom i drugim osobnim stvarima darovao Hrvatskoj)
  • Privatno dvorište, Opatička 19 (Kuća u kojoj je rođen slavni hrvatski skladatelj i violončelist Rudolf Matz, a u kojoj je živjela i Hedviga Ban, velika ljubav autora prve hrvatske opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog)
  • "Tko pjeva zlo ne misli", Basaričekova 11 (Dvorište u kojem je sniman najzagrebački među svim filmovima - kultni film "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika s vječnim likovima Ane, Franje, Mine, gospodina Fulira i malog Perice)


Najave