DHT: Predstavljena turistička satelitska bilanca te turističko informacijski sustav

Slika /arhiva/DHT014_cover.jpg

U Hrvatskoj je u 2011. od ukupno 72 milijuna višednevnih i jednodnevnih putovanja ostvareno 8,23 milijarde eura, od čega od 52 milijuna putovanja stranih turista 6,56 milijardi eura, a od 20 milijuna domaćih putovanja 1,57 milijardi eura, podaci su iz Turističke satelitske bilance predstavljeni na Danima hrvatskog turizma u Opatiji. Turistička satelitska bilanca (TSA), izračun je koji sažima izravne i neizravne učinke turizma na ekonomiju neke zemlje i kao metodologija se koristi u brojnim zemljama svijeta, kazao je danas na Danima hrvatskog turizma (DHT) Nenad Ivandić iz zagrebačkog Instituta za turizam koji je taj izračun i izradio. Naveo je kako je taj izračun potreban za planiranje turističke politike jer sažima brojne podatke i puno više od statistike koja se najčešće bavi brojanjem komercijalnih noćenja i dolazaka. U TSA je uključen niz podataka, od turističkih izdataka svih turista, preko proizvodnje, zaposlenosti, bruto investicija, kolektivne potrošnje i drugi, a najmanje broj dolazaka i noćenja turista, odnosno povezuje nacionalne račune, turizam i sve dodane vrijednosti djelatnosti koje su došle u dodir sa turizmom. I tu je, kao i u platnoj bilanci HNB-a o prihodima od stranih turista, riječ o procjenama učinaka, jer kako je kazao Ivandić, nemoguće je u turizmu baš sve i svakog popisati, ali su u TSA podaci kompletniji jer obuhvaćaju i domaću turističku potrošnju, čime se učinci turizma povećavaju za spomenutih 1,57 milijardi eura u odnosu na HNB.

U Hrvatskoj je u 2011. od ukupno 72 milijuna višednevnih i jednodnevnih putovanja ostvareno 8,23 milijarde eura, od čega od 52 milijuna putovanja stranih turista 6,56 milijardi eura, a od 20 milijuna domaćih putovanja 1,57 milijardi eura, podaci su iz Turističke satelitske bilance predstavljeni na Danima hrvatskog turizma u Opatiji. Turistička satelitska bilanca (TSA), izračun je koji sažima izravne i neizravne učinke turizma na ekonomiju neke zemlje i kao metodologija se koristi u brojnim zemljama svijeta, kazao je danas na Danima hrvatskog turizma (DHT) Nenad Ivandić iz zagrebačkog Instituta za turizam koji je taj izračun i izradio. Naveo je kako je taj izračun potreban za planiranje turističke politike jer sažima brojne podatke i puno više od statistike koja se najčešće bavi brojanjem komercijalnih noćenja i dolazaka.

U TSA je uključen niz podataka, od turističkih izdataka svih turista, preko proizvodnje, zaposlenosti, bruto investicija, kolektivne potrošnje i drugi, a najmanje broj dolazaka i noćenja turista, odnosno povezuje nacionalne račune, turizam i sve dodane vrijednosti djelatnosti koje su došle u dodir sa turizmom. I tu je, kao i u platnoj bilanci HNB-a o prihodima od stranih turista, riječ o procjenama učinaka, jer kako je kazao Ivandić, nemoguće je u turizmu baš sve i svakog popisati, ali su u TSA podaci kompletniji jer obuhvaćaju i domaću turističku potrošnju, čime se učinci turizma povećavaju za spomenutih 1,57 milijardi eura u odnosu na HNB. Kada se ukupnim izdacima odnosno potrošnji od 8,23 milijarde dodaju još inputi stambene rente, ona se u 2011. penje na ukupno 8,58 milijardi eura, a u strukturi ukupne potrošnje slične udjele od 24 odnosno 23 posto imaju izdaci za usluge svih vrsta smještaja te za hranu i piće. Ipak, najveći udjel u toj potrošnji od 42 posto odnosi se na ostale proizvodne i potrošačke usluge, u čemu je najviše trgovine na malo jer kupuju dosta u trgovinama, na benzinskim postajama i drugdje, i nautičari, kampisti i svi drugi turisti. Tu je još, dodao je, i 5 postotni udjel kulture i 'rekreative', dok su primjerice udjeli svih vrsta prometa jako mali, ispod 5 posto.

Na DHT-u danas je predstavljen i projekt TIS ili Turističko informacijski sustav kojeg s Hrvatskom turističkom zajednicom izrađuje IT tvrka Omega Sotware uz suradnju sa zagrebačkim FER-om i nekoliko turističkih zajednica. TIS bi trebao objediniti brojne podatke o kretanjima turista, od prijave i odjave do drugih, a riječ je zapravo o informatizaciji sustava turističkih zajednica čime će se uspostaviti centralno mjesto evidencije turista u Hrvatskoj te omogućiti poslovno povezivanje korisnika, institucija i drugog, naglasio je Kristijan Zimmer s FER-a. U taj će se sustav moći povezati i IT sustavi ugostitelja, hotelijeri, iznajmljivači, turističke zajednice i drugi, kao i Državni zavod za statistiku, a sve bi trebalo u probnu funkciju iduće godine.

Program izlaganja na DHT-u zaključili su zamjenik ministra turizma Daglas Koraca i pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić koji su predstavili tijek provođenja Strategije razvoja hrvatskog turizma koja je usvojena u Hrvatskom saboru prošle godine. Koraca je naglasio kako se aktivno provode čak 23 od 26 mjera koje su navedene u Strategiji, a predstavljeni su i Akcijski planovi koji će biti nositelji razvoja određenih turističkih proizvoda.

Ministar turizma Darko Lorencin danas je na DHT-u predstavio i ostvarenja iz turističke strategije, kazavši da sve ide prema planu, kao i da se od iduće turističke godine očekuje da nastavi pozitivne fizičke i financijske trendove, što bi uz zaokret u promociji moglo biti ostvarivo, ali treba se dosta potruditi i razvijati proizvode.

DHT večeras završavaju dodjelom nagrada HTZ-a i HGK najboljima u turizmu za ovu godinu čemu će, kako je najavljeno, uz premijera prisustvovati još nekoliko ministara, brojni župani, gradonačelnici i drugi sudionici DHT-a kojih je kao i svake godine blizu 2 000.

Organizatori Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, uz Novu TV kao medijskog partnera. (Hina/Mint)Pisane vijesti