Crikvenica dobila prvi gastronomski suvenir

Slika /arhiva/120531-pavlinska_1.jpg

Crikvenica je ovih dana dobila svoj prvi izvorni gastronomski suvenir - Pavlinsku tortu, jedan u nizu podsjetnika na vrijedno i bogato djelovanje redovnika pavlina u Crikvenici. Turistička zajednica grada Crikvenice je, povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice, u ožujku ove godine pokrenula natječaj i izbor najbolje Pavlinske torte, kako bi Crikvenica dobila novi i autohtoni gastronomski suvenir, koji će na specifičan način promovirati kulturno-povijesnu baštinu crikveničkoga kraja.

Izbor najbolje Pavlinske torte je organiziran u petak, 20. travnja 2012. u 12 sati u atriju Hotela "Kaštel" u Crikvenici, nakon čega je stručni žiri odlučio da svih 15 torti osmero prijavljenih autora zadovoljava kriterije iz natječaja (okus, kreativnost i inovativnost, podudarnost sa zadanom temom i originalnost recepta) te idu u drugi krug ocjenjivanja, koji je održan nakon 15 dana. Treći, završni krug ocjenjivanja, održan je 21. svibnja, a žiri je jednoglasno odlučio da je najuspješnija torta pripremljena prema receptu u Slasticama "Selce", čija je autorica Božena Biljan nagrađena poklon bonom "Konzuma" u iznosu od 5 tisuća kuna. Drugo mjesto je pripalo Diani Crnić iz Crikvenice (poklon bon u iznosu od 3 tisuće kuna), a treće Silvani Dijanić iz Slastičarskog obrta "Bomboneta" Rijeka (poklon bon u iznosu od tisuću kuna). Mirjana Klement iz Crikvenice osvojila je posebnu nagradu (poklon bon u iznosu od tisuću kuna) za najljepši izgled, odnosno dizajn torte.

Predstavljanje Pavlinske torte, nove crikveničke slastice održati će se 22. lipnja u sklopu Dana Frankopana, središnje manifestacije povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice. Ova jedinstvena, kreativna i iznimno ukusna torta, čiji se osnovni sastojci med od kadulje, suhe smokve i orasi skladno nadopunjavaju i isprepliću, uskoro će postati jedan od gastronomskih simbola Crikvenice i prigodan poklon za obitelj, prijatelje, goste ili poslovne partnere.

Pavlinska je torta svojevrsni gastro vremeplov, odvodi nas u vrijeme kada su na crikveničkome području živjeli u puku omiljeni "bijeli fratri", koji su strpljivo, neumorno i s mnogo ljubavi sve do 18. stoljeća ostavljali vrijedne tragove iz područja medicine, ljekarništva, obrazovanja i umjetnosti te dali znatan doprinos onovremenom društvenom životu.Pisane vijesti