"Atlas rijeke Save za nautički turizam" za jači razvoj područja oko Save

Slika /arhiva/100921-sava-river.jpg

Do kraja ove godine trebao bi biti izrađen i objavljen "Atlas rijeke Save za nautički turizam" koji će poslužiti za jači razvoj i promociju turističke i nautičke ponude područja uz rijeku Savu u četiri države Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u HGK Komori Zagreb.Najavljujući taj zajednički projekt 14 gospodarskih komora uz područje rijeke Save iz četiri države, predsjednik zagrebačke Komore Zlatan Froelich istaknuo je da je izrada Atlasa rijeke Save pokrenuta u sklopu regionalne suradnje "Ekonomska regija u slivu rijeke Save" (ERUSRS). Ta se pak suradnja temelji na Protokolu o suradnji navedenih 14 komora iz 2007., kojim je definirano poticanje investicija i poslovnog povezivanja tvrtki na razvoju prometa, turizma i zaštite okoliša kroz zajedničko korištenje potencijala rijeke Save.

S hrvatske strane članice te regionalne inicijative osim Komore Zagreb još su županijske komore Sisak, Slavonski Brod i Vukovar koje su 4. kolovoza ove godine u Beogradu potpisale ugovor o realizaciji Atlasa, dodao je Froelich.

Osim promocije rijeke Save i njenog nautičkog potencijala Atlas bi trebao privući investitore te potaknuti razvoj i drugih oblika turizma uz Savu (seoski, lovni, ribolovni i druge).

Projekt podržava i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save koja će, po riječima tajnika te Komisije Dejana Komatine, dati i logističku potporu za njegovu izradu.

Za potrebe Atlasa provest će se i istraživanje na terenu o nautičkoj i turističkoj infrastrukturi, ugostiteljskim i smještajnim objektima u priobalju Save te analiza općenitog gospodarskog stanja tog područja, dodao je.

Tzv. savska regija u četiri države obuhvaća područje od 940 kilometara riječnog toka, gotovo sedam milijuna stanovnika i oko 140 tisuća tvrtki. U Hrvatskoj je od toga oko 1,6 milijuna stanovnika i oko 32 tisuće tvrtki. (Hina)

Pisane vijesti