U ovoj sezoni očekuje se bolji financijski rezultat

Ministar turizma Veljko Ostojić danas je tijekom boravka u Opatiji kazao novinarima kako bi bio zadovoljan da ove sezone dolasci i noćenja budu na razini prošle sezone, ali i da očekuje bolji financijski rezultat od prošlogodišnjeg, odnosno da zarada od turizma dosegne sedam milijardi eura.

Poručio je turističkim djelatnicima da pažljivo definiraju cjenovnu politiku za sljedeću godinu i to zbog smanjenja PDV na turističke usluge. Cijene su ključ naše konkurentnosti, istaknuo je ministar turizma.

Izrazivši zadovoljstvo turističkim rezultatima za uskrsne blagdane, ministar Ostojić je ocijenio kako je to dokaz da je Hrvatska atraktivno turističko odredište unatoč nepovoljnim okolnostima na tržištu.

Ministar turizma Veljko Ostojić u Opatiji je razgovarao s gradonačelnikom Ivom Dujmićem, predstavnicima tamošnje Turističke zajednice i Liburnia riviera hotela (LRH) o turističkim rezultatima i očekivanjima u ovoj sezoni.

Ostojić je suradnju grada, Liburnia riviera hotela i Turističke zajednice ocijenio izuzetno dobrom te da otvara mogućnost da Opatija postane cjelogodišnja destinacija.

Na novinarsko pitanje o rješenju problema blokiranih 25 posto plus jednu dionicu Liburnia riviera hotela u vlasništvu grada Opatije, Ostojić je kazao da će Vlada, Grad i LRH zajedno raditi na tome da se pronađe rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Govoreći o očekivanjima za ovu sezonu, ministar Veljko Ostojić je kazao da je teže donositi procjene, jer se booking događa sve kasnije, tako da se sad već dvije trećine bookinga obavlja najviše dva tjedna prije dolaska.

Predsjednik Uprave LRH-a Igor Šehanović kazao je da je ta tvrtka pripremila niz investicijski zahvata u objektima u svim mjestima Liburnije. Istaknuo je da je LRH u potpunosti preustrojen, da je zaduženost pala na sedam posto temeljnog kapitala, efikasnost povećana za jedan i pol puta. U 2012. se očekuje povećanje prihoda za osam posto te povećanje financijske efikasnosti za 35 posto, kazao je.

Poslijepodne je ministar turizma posjetio Gračišće, nedaleko Pazina, gdje se na 10. Smotri vina središnje Istre okupilo nekoliko tisuća posjetitelja. Bogata enogastronomska ponuda bila je tijekom dana razmještena u 18 službenih vinskih konoba te 24 ugostiteljska objekta tamošnje starogradske jezgre.

Posjetitelji su mogli birati među 266 vrsta vina koje je na smotru predstavljalo 114 istarskih vinara, a od bijelih najzastupljenija je bila istarska malvazija i chardonay te pinot i muškat, dok su se od crnih vina nudili teran, refošk i merlot. Najboljim bijelim vinom ocijenjena je malvazija vinara Marija Banka iz mjesta Bašići kraj Tinjana, a najboljim crnim vino proglašen je merlot vinara Siniše Serga iz Svete Katarine.

Posjetivši ovogodišnju Smotru vina središnje Istre ministar turizma Veljko Ostojić u izjavi novinarima istaknuo je kako je Gračišće postalo prepoznatljivo turističko odredište, dok ova manifestacija pokazuje kako se "s puno volje, dobrih ideja i ne previše novaca može napraviti iznimno puno". Čestitam načelniku Ivanu Mijandrušiću i njegovom timu koji su u deset godina od Gračišća napravili prepoznatljivu turističku destinaciju, poručio je ministar turizma Veljko Ostojić. (Hina)

© 2009 Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.