EK odobrila hrvatski program za ruralni razvoj

Europska komisija u utorak je odobrila hrvatski program za ruralni razvoj za razdoblje do 2020. godine zajedno s još 23 programa europskih zemalja i regija.
 
Iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), koji rasplože s ukupno 99,6 milijardi eura za programsko razdoblje od 2014-2020. godine, Hrvatskoj je stavljeno na raspolaganje dvije milijarde i 26 milijuna eura.
 
"Jedna od glavnih prednosti našeg koncepta ruralnog razvoja jest da imamo šest ključnih prioriteta, no svaka država članica ili regija osmišljava programe u skladu sa svojom situacijom", izjavio je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan.
 
"Programima koji su danas doneseni omogućuje se financiranje niza dinamičnih projekata, od projekata modernizacije u poljoprivredi i poticanja generacijske obnove u Hrvatskoj i Rumunjskoj do uvođenja širokopojasnog interneta u rijetko naseljenim područjima regije Emilia Romagna i potpore organskom uzgoju u Švedskoj ili poticanja ekološki prihvatljivog upravljanja zemljištem na milijun hektara poljoprivrednog zemljišta u Irskoj. Povećavanje baze znanja o našem sektoru poljoprivrede važan je aspekt programa ruralnog razvoja. Drago mi je da se gotovo svim programima donesenima danas podupiru projekti za poticanje inovacija u okviru Europskog inovacijskog partnerstva", naglasio je Hogan.
 
Politika ruralnog razvoja drugi je stup zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), a prvi stup se odnosi na izravna plaćanja poljoprivrednicima. (Hina)
© 2009 Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.