Hrvatski"Stancija 1904" ovogodišnji pobjednik izbora EDEN o temi 'Pristupačni turizam'

PUSTARA VIŠNJICA, 23.4.2013.

Ruralni turizam Stancija 1904 proglašen je Europskom destinacijom izvrsnosti (EDEN) 2012./2013., čija je ovogodišnja tema „Pristupačni turizam“, dok su za četiri pratitelja izabrani grad Daruvar, Terme Jezerčica, grad Varaždin i Terme Tuhelj. Odlučilo je to danas stručno povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, nakon predstavljanja šest destinacija koje su ušle u uži krug ovogodišnjeg izbora: Grad Daruvar, Ruralni turizam Stancija 1904, Terme Jezerčica, Terme Tuhelj, Grad Čakovec i Grad Varaždin.

Ruralni turizam Stancija 1904 nalazi se na stoljetnom imanju u srcu Istre, u mjestu Smoljanci, a sastoji se od tradicionalnih istarskih kuća, renoviranih i opremljenih u kuću za odmor s apartmanima. Imanje od šest tisuća četvornih metara okruženo je suhozidom, a na njemu se nalaze uređen park s 200 godina starom ladonjom (Celtis australis), dječje igralište i parkiralište.

Za osobe s invaliditetom predviđena su dva apartmana visokog standarda. Dnevni boravak, terase i ostali objekti dostupni su svima, a jelovnik je otisnut i na Brailleovom pismu. U planu je izgradnja bazena, tuševa i sunčališta, svjetlosnog alarma za gluhonijeme i trake za slijepe osobe. U tijeku je izrada cjenika smještaja, hrane i pića na Brailleovom pismu te posebnog ulaza na daljinsko upravljanje. Svetvinčenat, mjesto udaljeno tri kilometra od Stancije, iznimne je kulturno-povijesne vrijednosti s mnogobrojnim događanjima, a u kojem je u tijeku obnova renesansnog Kaštela, mjesta održavanja brojnih manifestacija i događanja, a koji će biti pristupačan i osobama s invaliditetom.

„Osim održivog turizma EDEN je ujedno i uključiv projekt, usmjeren prema turistima različitih potreba. Socijalni turizam posebno je naglašen i u Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine te je upravo jedan od prioriteta u narednom periodu u destinacijama osigurati kvalitetu i raznovrsnost koja odgovara turistima različitih potreba“, rekao je pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković te dodao da je kroz programe Ministarstva turizma dosad izdvojeno oko 3,5 milijuna kuna za stvaranje uvjeta za jednostavniji pristup i kretanje osoba s invaliditetom.

Projekt je podržala i direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, dodavši kako je i u narednim godinama potrebno intenzivno raditi na izgradnji i osiguravanju uvjeta za pristupačan turizam.

Na javni su se poziv ove godine imale mogućnost prijaviti destinacije koje su turistički pristupačne, odnosno koje razvijaju turističku ponudu na način da bude dostupna svim osobama, bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine. U skladu s preporukama Europske komisije, navedeno podrazumijeva odredište bez barijera (infrastruktura i objekti), prijevoz pogodan za sve korisnike, zatim aktivnosti, događanja i atrakcije u kojima mogu sudjelovati sve osobe te marketing, booking sustav, web stranice i usluge, odnosno informacije dostupne svima.

Nacionalni kriteriji podrazumijevali su, između ostalog, djelomičnu ili potpunu pristupačnost prometne povezanosti, zatim prometne infrastrukture, javne ustanove te smještajne, ugostiteljske, rekreacijske, kulturne, zabavne i ostale ponude u destinaciji.

Podsjećamo, s ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, Europska komisija je 2006. godine pokrenula projekt EDEN (European Destination of Excellence), izbor europskih destinacija izvrsnosti, u kojem se s članicama Europske unije, kao zemlja kandidat, natječe i Hrvatska. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja rezultiraju izborom turističke destinacije izvrsnosti za svaku zemlju, a glavni je cilj privući pažnju na vrijednosti, raznolikost i zajednička obilježja europskih turističkih odredišta te nagrađene potom umrežiti. Nagrađena područja uglavnom su slabije poznata europska odredišta, smještena u zemljama članicama i zemljama kandidatima.

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a o temi „Turistička destinacija na ruralnom području“ bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka – tema: „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a pobjednik 2008./2009. godine o temi „Turizam i zaštićena područja“ bio je nacionalni park Sjeverni Velebit, dok je grad Nin odnio pobjedu 2009./2010. kada je tema bila "Turizam uz vode", dok je Pustara Višnjica bila pobjednik 2010./2011. kada je tema bila „Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta“.U godinama 2011./2012. zadatak dosadašnjih zemalja sudionica u projektu bio je promocija projekta EDEN i destinacija izvrsnosti.

Kalendar najava

Aktualno