HrvatskiTuristička i gurmanska ponuda Istre predstavljena u Beču

ZAGREB, 11.4.2013.

Prirodna turistička, posebno gurmanska ponuda Istre predstavljena je u srijedu u Beču sa svrhom unapređenja izvoza hrvatskih proizvoda na austrijsko tržište što će biti olakšano ulaskom RH u EU 1. srpnja ove godine.

Prezentacija je održana u Althotelu uz nazočnost 80-ak posjetitelja, novinara, privrednika i someliera koji su se informirali o posebnostima istarske ponude na različitim područjima od turističke do gastronomske.

Predstavljanje Istre održano je u organizaciji istarske agencije Guidina uz potporu Veleposlanstva RH u Austriji. Hrvatski veleposlanik Gordan Bakota kazao je da je ovo izuzetna prezentacija te da trenutak u kojem se nalazi RH, manje od tri mjeseca prije ulaska u EU, prigoda da svi oni koji se bave gospodarstvom, turizmom i kulturom u Hrvatskoj to prepoznaju i na kvalitetan način se predstave na austrijskom tržištu.

Austrija je važan hrvatski turistički partner, rekao je direktor predstavništva HTZ u Beču Ranko Vlatković dodavši da je u 2012. godini preko milijun gostiju iz Austrije posjetilo Hrvatsku i ostvarilo preko 5,7 milijuna noćenja. "Ova prezentacija je izuzetna prigoda jer se kroz jednu regiju na austrijskom tržištu predstavlja hrvatska turistička ponuda i autentični hrvatski proizvodi kroz vinare, uljare, proizvođače sira..", kazao je Vlatković.

Po riječima glavnog organizatora prezentacije Guida Schwengersbaera, austrijskog poslovnog čovjeka koji godinama živi u Istri, cilj prezentacije je informirati austrijske poslovne krugove o posebnosti hrvatskih proizvoda kako bi se oni našli što prije na policama austrijskih trgovina i veletrgovina što do sada nije bio slučaj.

Prigodom prezentacije novinari su se najviše zanimali za kvalitetu ponude i autentične istarske bio-proizvode, od tartufa, sira, maslinovog ulja, šparoga itd.

Na prezentaciji su podijeljeni promotivni turistički prospekti Hrvatske i Istre, a predstavljena je i knjiga Janka Ferka i Sandre Agnoli "Die Parenzana" (stara uskotračna željeznička pruga Trst-Poreč).

U četvrtak se prezentacija seli u Graz. (Hina)

Kalendar najava

Aktualno