HrvatskiDrugi mjesečni sastanak koordinatora za savjetovanje

ZAGREB, 18.5.2012.

U prostorima Ministarstva uprave i u njihovoj organizaciji održan je drugi mjesečni sastanak koordinatora savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Pregled novosti vezanih uz podstranice za savjetovanje tijela državne uprave i ureda Vlade dala je Iva Rašić iz Ureda za udruge, jer su od zadnjeg sastanka koordinatora kreirane četiri nove podstranice, tako da u ovom trenutku 14 tijela državne uprave i ureda Vlade na svojim mrežnim stranicama imaju podstranice za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Ministarstvo uprave istaknuto je kao primjer dobre prakse zbog objave detaljnog plana propisa za savjetovanje za 2012. godinu te izvještaja o savjetovanju s objedinjenim primjedbama. Podstranicu Ureda za udruge predstavila je Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja te podsjetila na ideju jedinstvenog vizualnog identiteta savjetovanja kao jednog od budućih ciljeva, kao i na to da se na ovoj stranici nalaze i podaci o svim koordinatorima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. 

Isto tako, navela je priloge koje je potrebno staviti u priručnik o savjetovanju, poput opisa poslova koordinatora, načina analize dionika i načina pripreme plana savjetodavne aktivnosti, kao i uputa o pripremama dokumenata za savjetovanje i obrasca izvještaja o savjetovanju.

Poslije predstavljanja dokumenta za savjetovanje o Zakonu o udrugama, te primjera internetskih stranica Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, sudionici sastanka su zamoljeni da dostave svoje primjedbe i prijedloge o primjerima dobre prakse.

Predstavljen je i pregled dostavljenih izvještaja o provedenim savjetovanjima tijela državne uprave u 2011. godini, s naglaskom na odnos broja održanih savjetovanja i usvojenih zakona, pri čemu je Vesna Lendić Kasalo napomenula da dopise uz izvještaje potpiše ministar/ica ili zamjenik/ca.
Koordinator savjetovanja Bosiljko Domazet iz Ministarstva turizma izvijestio je kako za 2011. godinu nije pronašao nijedan propis za koji je provedeno savjetovanje u toj godini, ali je o nekim pravilnicima bila provedena rasprava među strukovnim udrugama, pa će, s obzirom da je to isto vrsta savjetovanja, pokušati napraviti izvještaj na temelju dostupnih podataka.  

Vesna Lendić Kasalo predložila je da koordinatori ubuduće u izvještajima o provedenim savjetovanjima navedu i zakone o kojima nije provedeno savjetovanje.

Ured za udruge u fazi je izrade 2 modula o savjetovanju, u suradnji s Državnom školom za javnu upravu, pri čemu je prvi modul namijenjen prije svega službenicima na lokalnoj razini, dok bi drugi bio dodatna edukacija za osobe s iskustvom u savjetovanju, pa će se za to tražiti i sugestije od koordinatora, izvijestila je Vesna Lendić Kasalo.

Zabrinutost time što se često osobe zadužene za odnose s javnošću poistovjećuju s koordinatorima za savjetovanje, izrazila je Tamara Šterk iz Ureda za ravnopravnost spolova, a sudionici sastanka su se složili da je savjetovanje specifičan dio posla koji se mora odvojiti.

Sljedeći sastanak koordinatora planiran je u Ministarstvu zdravlja.


 

Kalendar najava

Aktualno