HrvatskiVeliki porasti turističkog prometa daruvarskog kraja u prvoj polovici 2012. godine

DARUVAR, 17.7.2012.

Turističko područje Daruvar - Papuk je tijekom prvih šest mjeseci 2012. godine ostvarilo komercijalni turistički promet od 2905 dolazaka i 7418 noćenja turista, što predstavlja poraste u odnosu na isto razdoblje 2011. godine od 23,6 posto u dolascima i 24,6 posto u noćenjima turista. Povećanje turističkog prometa u daruvarskom kraju rezultat je sve veće atraktivnosti Daruvara kao poželjne destinacije za zdravstvene programe, sportske pripreme, aktivnosti u prirodi, događaje i kratke odmore.

Porastima turističkog prometa najviše su doprinijeli mali hoteli i drugi smještajni objekti (Balise, Mladimir, Slavonija, Vendi, itd.), koji su ostvarili vrlo snažne poraste do 65,6 posto u dolascima i 90,5 posto u noćenjima turista i time povećali svoje tržišne udjele u daruvarskom turizmu.

Najveće tržišne udjele još uvijek imaju Daruvarske toplice (61,5% dolazaka i 66,2% noćenja turista),  koje su tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvarile umjerene poraste komercijalnog turističkog prometa od 6,7 posto u dolascima i 5,8 posto u noćenjima turista. Međutim, pored prometa komercijalnih gostiju Daruvarske toplice ostvaruju znatno veći promet od strane zdravstvenih gostiju koji dolaze u Daruvar preko programa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a za koje se ne plaća boravišna pristojba.

Domaće tržište je u prvoj polovici ove godine proizvelo poraste od 22,4% u dolascima i 17,1% u noćenjima turista, dok od stranih gostiju (17,0% dolazaka i 17,4% noćenja turista) brojem noćenja prednjače turisti iz Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Njemačke, a najveće poraste noćenja u proteklom šestomjesečnom razdoblju ostvarili su gosti iz Češke i Slovačke (od osam do deset puta više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine).
 

Kalendar najava

Aktualno