HrvatskiSjednica Turističkog vijeća HTZ-a: Turistička godina odvija se prema planu

ZAGREB, 18.6.2012.

Ova  turistička godina odvija se prema planu, ali da bi se ostvario godišnji financijski porast od 3 do 5 posto u odnosu na prošlu godinu i ostvario prihod od turizma od 7 milijardi eura, godinu treba do kraja odraditi krajnje koncentrirano, istaknuo je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Veljko Ostojić na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, s koje je pozvao sve turističke djelatnike u Hrvatskoj da sezonu odrade maksimalno što mogu jer turizam treba i može biti 'svijetla točka' u općoj gospodarskoj slici.

Ministar je napomenuo kako posebno pažljiv treba biti s prodajom u srpnju i kolovozu, tim više jer postoji velika neizvjesnost s talijanskog tržišta, s kojeg će ove godine zbog krize i potresa ukupno u svijet na odmore oko 20 posto manje turista nego prošle godine. Za predsezonu je kazao da je odrađena kvalitetno, a slijedom pozitivnih najava i rezervacija s većine stranih tržišta i glavni ljetni dio sezone mogao bi biti uspješan, dok bi posezona, rujan i listopad, mogli biti ove godine rekordni.

Članovi Vijeća, među kojima su Kristian Šustar ispred Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Šime Klarić iz Nacionalne udruge malih i obitelsjkih hotela, također su mišljenja kako će hotelijeri i agencije ove godine imati porast fizičkog prometa  O boljem poslovanju ove godine i porastu prihoda od prodaje od 19 posto za prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine izvijestio je glavni direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović kazavši da do kraja godine očekuju porast tih prihoda od 8 posto.

Vijeće je danas odlučilo i da se raspišu natječaji za direktore šest inozemnih predstavništava HTZ-a (u Beču, Madridu, Ljubljani, u Tokiju, Londonu i za Skandinaviju) čiji su mandati već prije istekli. Zbog racionalizacije stranih predstavništava odlučeno je zatvoriti formalne urede u SAD-u (New York), Japanu (Tokiju) i Rimu, čiji će direktori raditi od kuće ili biti premješteni, a time se štedi 4,5 do 5 milijuna kuna godišnje što će se preusmjeriti u promociju.

Ministar je najavio i mogućnost da se u srpnju raspiše natječaj za direktora Glavnog ureda HTZ-a (što je sada v.d. Niko Bulić), kao i da će se do kraja srpnja dovršiti izrada operativnog programa rada HTZ-a za iduću godinu kada će biti i predstavljen. Za 5. srpnja najavio je svečano obilježavanje 20 godina postojanja HTZ-a kada će se dodijeliti i godišnje turističke nagrade. Istaknuo je i da će HTZ sa njemačkim klubom ADAC potpisati ugovor o suradnji da se Hrvatskoj iduće godine posveti poseban broj ADAC-ovog dvomjesečnika, magazina "ADAC Reisen Magazine" koji izlazi u blizu 200 tisuća primjeraka.

Kalendar najava

Aktualno